-->

ZÜRAFALAR HAKKINDA BİLGİ

1

Büyük Sahra’dan Güney Afrika’ya kadar yaygın olan zürafa, günümüzdeki memeli hayvanların en büyüğü, daha doğrusu en yükseğidir. Omuzbaşında yüksekliği 2,70 – 3,30 metreyi bulur; başının yerden yüksekliği 4,50 – 5,60 metre arasında değişmektedir. Bugüne kadar Afrika’da tespit edilen en uzun zürafanın boyu 5,92 metre olmuştur.
Zürafanın uzun ve ince bacakları iki parmakla alçak bir toynakla sona erer. Ön ve arka bacakların uzunluğu arasındaki farklılık yüzünden, sırt çizgisi sağrıya doğru eğimlidir ve ucunda bir tutam siyah kıl bulunan uzun bir kuyrukla sona erer. Zürafa genellikle rahvan yürür ve uzun bacakları sayesinde, saatte 45 km hızla koşabilir.
Hafifçe uzun olan başında, hem erkekte, hem dişide, ucu yuvarlak ve üstü kadife gibi tüylü bir deriyle kaplı kısa boynuzlar, boynuzların ucunda bir tutam kıl bulunur. Boynuzların sayısı 2′den 5′e kadar değişir. Tek sayılı iseler, biri her zaman ötekilerin önünde ya da arkasında yer alır. Zürafanın çok uzun olan boynu, farede olduğu gibi, 7 boyun omurundan oluşur, ama bu omurlar çok büyüktür. Zürafa ve okapinin boynu ile sırtı, kısa bir yeleyle ayrılır.
Afrika’nın çalılık savanalarının hayvanı olan zürafa, otlara oranla daha kolay uzanabildiği tomurcuklar ve yapraklarla beslenir. Uzanabilidiği akasya ve mimozaların yapraklarını koparmak için, 45 santim uzunluğundaki çok hareketli, mor renkli, sarılgan dilini kullanır. Dişleri otçul beslenmeye çok iyi uymuştur.
Zürafalar 10-30 başlık sürüler halinde antilop, devekuşu ya da zebralarla birlikte yaşayan ürkek ve zararsız hayvanlardır. Ses tellerinin körelmiş olması nedeniyle, sesleri yok gibidir.

Dişi Her 2 yılda bir, 14-15 ay gebelikten sonra dünyaya tek bir yavru getirir. Doğduğunda 2
metreye yakın olan yavru, 4 yıl sonra üreme yeteneği kazanır. Zürafaların ömrü 20-30 yıl kadardır.
Postundaki lekelerin biçimine göre zürafalar üç ırka ayrılır. Benekli zürafa; postu sık dizili, altıgene yakın lekelerle süslüdür. Ağsı benekli zürafa; kenarı tırtıklı esmer benekler halinde lekelerle süslüdür. Masai zürafasıdır. Bölgelere dağılımına göre çok değişik zürafa türleri de bulunmaktadır; bunlardan ak zürafa cinsine çok ender rastlanır.

Facebook

1 comments:

bence az bilgilendiriyor

Balas