-->

Ülkelerin İlginç Evlilik Geleneklerinden Örnekler !



Ülkelerin İlginç Evlilik Geleneklerinden Örnekler !


Dünya üzerinde birbirinden ilginç düğün gelenekleri var. Türkiye'de tuzlu kahveyi içen damat adayı sesini çıkartmazken, Hindistan'da damadın ayakları gelinin annesi tarafından yıkanıyor. İşte dünya üzerindeki diğer gelenekler...




Hindistan

HİNDİSTAN yeraltı zenginliği nedeniyle bir çok ülkenin sömürgesi durumuna gelmiştir. Ülkede Hindu, Hıristiyan, Müslüman gibi dini baskılar altında kalmıştır. Bu nedenledir ki çeşitli etnik grupların bir araya geldiği bu ülkede evlilik gelenekleri de diğer ülkelere göre çok farklı ve zengin oluyor. Delhi-Agra-Jaipur adlı üç kent tam bir kültür karmasındadır. Gördüğünüz her şey size ilginç gelebilir.
Ülkede bin 652 dil konuşuluyor.
Ülkede tam 1652 dil konuşulduğu ve bunların da 15'inin resmi dil olarak kabul edildiği belirtiliyor. Hindistan gerçekten çok ilginç bir ülke... Gazetelere verilen evlenme ilânlarına bir göz atıvermek bile yeterli olabilir. Bu ilginçliğin düzeyini kavrayabilmek için: "Şu kastın evlenme yaşına gelmiş olan kız ve erkekleri şu kapalı salonda, şu gün toplansınlar". Dört ana kastın bölünmüş olduğu yaklaşık üç bin alt-kasttan birinin, evlilik çağına gelmiş binlerce üyesi bu gazete ilânıyla birlikte bir kapalı salonda toplaşıp birbirlerinin dest-i izdivacına talip oluveriyorlar.
Kast sistemine karşı Sihizm
Sihizm, Hinduların işte bu kast sistemine bir tepki olarak ortaya çıkmış ve bundan beş asır önce Hinduizm ve İslam dinlerinin en iyi özelliklerini bir araya getirme fikrinden doğmuş. Sihlerde kast yok, dul kadınların yakılması, içki ve tütün kullanılması ise kesinlikle yasak. Sihler makas ve jilet kullanmıyorlar, sakallarını örüyorlar, saçlarını da kesmiyorlar. Sokakta yürürken ağızlarını bir bezle kapatan insanlara (Janilere) zaman zaman rastlanıyor. Budizme çok benzeyen bu dinin (jani) taraftarları yaşayan canlılara zarar vermekten müthiş korkuyor ve kesinlikle et yemiyor. Hatta bazı keşişler kazara bir böcek kaçar korkusuyla ağızlarını sürekli bir parça bezle kapatıyorlar. Bunların içinde, maddi şeylere değer vermemenin bir belirtisi olarak çıplak gezenlere de rastlanıyor.


Kına gecesi
Hint düğünleri 3 bölümden oluşur. 1. bölüm düğün hazırlıkları ve düğün gününden önceki düzenlenen partiden oluşur. Partide gelin damadın yakınlarının kaynaşması amaçlanır. Gelinin el ve ayaklarına medhndi adı verilen kınalar yakılır.Bu bölümde özel şarkılar söylenir ve dans edilir.

Damada ayak banyosu

2. Bölüm düğün günüdür.Düğünde damat kayınvalidesi tarafından karşılanır, damadın ayakları yıkanır ardından süt ve bal ikram edilir. Damat gelinin kıyafetinden sorumludur. Gelin; bildiğimiz beyaz gelinlik yerine, “sari” denilen özel bir giysi giyer. Törene gelirken gelinin üzerinde gündelik kıyafetler vardır, daha sonra kocasının kendisine sunduğu kıyafeti giyer.



Ateşin etrafında dans


Gelin-damat düğün yerinde yakılan kutsal ateşin etrafında 4 kere dönerler ve masalarına doğru koşmaya başlarlar kim ilk oturursa evde onun sözünün geçeceğine inanılır.



Evlilikler astroloji ve din çatısı altında

Hindistan'da evlilik daha öncede belirttiğimiz gibi farklı farklı düğün gelenekleri düzenleniyor. Bunlardan biri ise ülkede yaşayan zengin ailelerin düğünleri çok şatafatlı oluyor. Ülkede evlilikler genelde dinler çatısı altında oluyor. Kısacası evlilikte dinlerin baskısı yüksek. Bazı aileler, çocuklarını evlendirmeden önce astroloji falına baktırıyor. Hint astrolojisinde Navamsa adı verilen evlilik haritası vardır. Bu harita doğum horoskoptaki gezegenlerin güçlerini anlamada başvuru haritası görevini üstlenir. Evlenecek olan gençlerin haritaları bu yöntemle kontrol edilerek ileride çıkacak olan sorun baştan görülür. Bu duruma göre evlenmelerine karar verilir. Hindistan da evlilik öncesinde bu olay yaygın bir biçimde kullanılır. Hindistan'da evlenecek çiftlerden damat gelinin giyeceği kıyafetten sorumlu olduğu için gelinin giydiği günlük kıyafetin haricinde geline uygun olacak kıyafetleri hazırlatır. Gelin; beyaz gelinlik yerine, “sarı” denilen özel bir giysi giyer. Gelin evlilik törenine gelirken üzerine gündelik kıyafetler takar ve törenden sonra kocasının kendisi için hazırlattığı kıyafeti giyer.


4 noktalı haç "Svastika"

Bazı Hıristiyan kökenli zengin Hindu aileleri gelin arabasını çiçeklerle süslerler ve daha sonra arabanın önün yine çiçeklerle süslenmiş dev bir haç koyarlar. Gamalı haçın ortasına da 4 nokta koyarlar. "Svastika" denilen bu haçın 6 bin yıl kadar önce Batı Asya'da ortaya çıktığı ve daha sonrada Hindistan'a geldiği ileri sürülüyor. Bu haçın, Svastika Sarıskritçe'de "Mutlu hayat" anlamına geliyormuş. Gelin ve yakın çevreleri kınaya benzer bir boya ile elleri ve ayakları ince ince desenlerle süslenir. Daha sonra damat ve gelin hint müziğiyle kendi evlerine gönderilir.



Evlilik sonrası drahoması

Bu arada Hindistan'da 9-10 yaşlarında evlilikler ve drahoma da hayli yaygın halde olduğu belirtiliyor. Drahoma yüzünden çocukların oğlan olması için dua ettikleri ifade ediliyor. Ülkede bu nedenledir ki terk edilen çocukların çoğu kız olduğu görülebiliyor. Kız ailesi , kızın bakire çıkmaması gibi durumlarda erkek ailesi bir de "evlilik sonrası drahoması" talebinde bulunabiliyor.





Afrika

Afrika'da evlilik çeşitli şekillerde oluyor. Ülkenin kırsal kesimlerinde, Afrika'nın yerlileri kabilelerin tarzları, İslam'i ve Hıristiyan geleneklerini içeren düğün çeşitleri vardır. Kentlerde zengin aileler arasında evlilikler Hıristiyan usulü yapılmakta. Bazı kesimlerde ise evlilik yapılmadan ortak bir yaşantı sürdürülmektedir.



Gelin, fıstığı bölüşür....

Düğün gelenekleri Afrikanın bazı bölgelerinde damat adayı; gelini ailesinden istedikten sonra gelin tarafından eğer olumlu cevap almış ise geline para ve fıstık verirler. Gelin, fıstığı damatla bölüştükten sonra ikisi aile kurmalarına sebep olanlara da birer parça fıstık verir.


Düğünde süpürge üzerinden atlama

Düğünde gelinle damat bir çalı süpürgesinin üzerinden atlar.Süpürge üzerinden atlama geleneği kölelerin evlenmesinin yasak olduğu kölelik zamanlarına dayanır. Bu ritüelde, gelinle damadın eskiye dair kötülükleri süpürüp yeni yaşamlarına başlaması temsil edilir. Modern düğün törenlerinde ise karı-koca ilan edilen çift, atalarını anarak kurdele ve tüllerle süslü olan çalı süpürgesinin üzerinden atlar.

Yöresel danslar eşliğinde..

Gelin ve damadın bu davranışı komşularına, akrabalarına düğün daveti anlamına gelir. Kabile topluluklarında gerekirse yöresel danslarla yapılan düğünlerde ilginç görüntülere sahne olur.





Fransa

FRANSA
'da gençlerin çoğunluğu evlilik taraftarı olmadığı için çoğunlukla birlikteliği tercih ediyorlar. Değişik toplumlardan gelen, ülkeye yerleşen ve Fransız vatandaşı olanlarda çoğunlukta. Bu nedenledir ki Fransa'da yerli ve yabancılar evlilik yerine ikili yaşamda birlikteliği benimsiyorlar. Çiftler arasında uyumsuzluk başladığı zaman bunu onarmaya çalışıyorlar. Şayet birliktelik istenildiği gibi gitmediği takdirde ayrılıklar yaşanıyor.


Gelinle damadın önünü kesme


Damat gelini evinden alır ve kiliseye yürüyerek giderler. Özellikle küçük şehirlerde, çocuklar ellerinde beyaz kurdelelerle gelinle damadın yolunda durur, gelin elindeki makasla kurdeleri keser bu da karşılarına çıkacak engelleri aşacakları anlamına gelir. Evlenecek çiftlerin törende yer alacak çiçeklerini davetliler getirir.

Ailenin şarap kabı!

Evlenen çiftlerin çoğunluğu kilise yerine belediye nikahı kıyarak bu işi yerine getirmeye çalışıyorlar. Kırsal kesimde ve tarımla uğraşan bölgelerin bazılarında yaşayanlar ise evlilik geleneklerini sürdürmektedir. Bize ulaşan bir evlilik geleneğin de ise farklı bir tarz içermektedir. Evlenecek gelin ve damat adayları evlilik günlerinde kullanacakları ailelerinden kalma şarap kapları vardır. Evlendikten sonra bu kabı hediye olarak alırlar ve kendi çocukları evleninceye kadar muhafaza ederler. Çocukları evlenirken bir zamanlar eşiyle beraber şarap içtikleri bu kabı çocuklarına düğün hediyesi olarak verirler. Mutluluk getireceğine inanıyorlar.



Köklü ailelerde geçerli oluyor

Bu gelenek ayrılmayan ve evlilikleri uzun süren köklü aileler için geçerli oluyor. Daha öncede bahsettiğimiz gibi Fransa'da köklü aile bağlarına yönelik evlilikler artık nadir duruma geldiği ifade ediliyor. Başka bir gelenekte ise evlilik törenine katılan davetliler gelinin çiçeğini getirir. Diğer bir evlilik geleneği de gelin tanıştığı erkek arkadaşıyla evine gelir. Arkadaşını ailesiyle tanıştırır. Durum ciddi ise çocuk kız tarafına ailesiyle birlikte geleceğini veya iki genç evlenme kararı aldıklarını ifade ederler. Böylelikle evlilik sürecide işler. Evliliğin tarihi konusunda aileler baskı yapmaz.

Gelin banyosu


Düğün günü gelin eski aşkları ve düşüncelerinden tamamen arınmak için uzun bir banyo yapar.




Pakistan

KÜLTÜREL
 yönden komşularından en çok etkilenen ülkelerden biriside Pakistan'dır. Siyasi ve kültürel yönden en çok Hindistan'dan ve İran'dan etkilenen Pakistan'da Türkiye'de olduğu gibi gelenekleri de bölgesel ve dinsel temalara dayanmaktadır. Ülkede, yaşam tarzı bakımından kentler ve köyler arasında uçurumlar çok yüksek. Bu uçurumların yüksek olmasıyla birlikte gelenekler arasında da bu farklılık sürmektedir.

Böyle bir durumun olması ve komşularının da etkisi altına kalan Pakistan'da mistik bir akım oluşmuştur. Ülkenin genelinde en çok yapılan gelenek tarzlarından biri ise, damat adayının sabır haddi zorlanmaktadır. İşte bu sorgulama Pakistanın bazı bölgelerinde damat adayı kızın aile büyükleri tarafından sınavdan geçirilir. Bu sınav, aile büyüklerinin damat adayına akla gelebilecek tüm hareket ve küfürleri etmeleri, damat adayının ise tüm bunlara katlanabilecek kadar soğukkanlı olmasına bağlıdır. Sınavdan başarıyla geçen genç evlilik iznini almış demektir.


Damada küfür











Ülkenin bazı bölgelerinde damat adayı kızın aile büyükleri tarafından sınavdan geçirilir. Bu sınav, aile büyüklerinin damat adayına akla gelebilecek tüm hakaret ve küfürleri etmeleri, damat adayının ise tüm bunlara katlanabilecek kadar soğukkanlı olmasına dayanmaktadır. Sınavdan başarıyla geçen genç evlilik iznini almış olur.




İngiltere

Halkların kendi gelenekleri

İngilizler yıllarca çeşitli ülkeleri kendi sömürgeleri altında bulundurdukları için, halk arasında 3 kesim varolmuştur. Kraliyet ailesi, Avam kamarası ve halk kesimi. İngilizler diğer milletlere karşı kendilerini hep üst sınıf olarak görmektedirler. İngiltere'de ayrı yeten, İskoçya, İrlanda gibi halklarında kendi geleneklerine göre evlilikleri vardır. 1995te İngilterede evlilik töreninin yalnızca kilisede veya evlendirme dairesinde gerçekleşebileceğine ilişkin yasanın değişikliğe uğramasıyla, çiftler istedikleri her mekanda evlenebilme özgürlüğü kazandılar. Gemide, evlerinde, kalelerde, otellerde, restoranlarda kısacası nikah memurunun gelmeyi kabul ettiği her mekanda evlenilebilir. Hatta su altında evlenenler bile vardır. Çiftlerin evlenebilmesi için gelin ve damadın 18 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir. Ancak ebeveynlerin izni ile 16 yaşını geçince de evlenebilirler.





İrlanda

Birleşik Krallıklar ülkesi İngilterede 1995'te evlilik töreninin yalnızca kilisede veya evlendirme dairesinde gerçekleşebileceğine ilişkin yasanın değişikliğe uğramasıyla, çiftler istedikleri her mekanda evlenebilme özgürlüğü kazandılar. Gemide, evlerinde, kalelerde, otellerde, restoranlarda kısacası nikah memurunun gelmeyi kabul ettiği her mekanda evlenilebilir. Hatta su altında evlenenler bile vardır. Çiftlerin evlenebilmesi için gelin ve damadın 18 yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir. Ancak ebeveynlerin izni ile 16 yaşını geçince de evlenebilirler.



Dillerin farklılığı

Hristiyanlığın Roman Katolik mezhebi dışındaki mezheplerden olanlar ( Protestanlar, Baptistler, Metodistler) ibadetlerini kendi kiliselerinde gerçekleştirmektedirler. Kuzey İrlandada ise nüfusun %65i Protestan geri kalan ise Roman Katoliktir. Gallerde bazı okullar Galce eğitim vermektedir. Galliler kültürlerine son derece bağlıdırlar ve Galceyi cennetin dili olarak adlandırmaktadırlar. Bu da Galler de yaşayan pek çok yabancı aileyi rahatsız etmektedir. Çünkü Galce bilmenin gelecekte çocuklarına pek bir getirisi olmayacağının farkındadırlar. Kuzey İrlandadaki okullarda da İrlanda dili öğretilmektedir.




Çin

Uzak doğu ülkelerinden en kalabalık nüfusa ve kültüre sahip ülkelerden biri olan Çin'de evlilik astrolojiye göre yapılmaktadır. Genellikle ülkede tarihin en eski dinlerinden olan Budizm'e inananlar çoğunluktadır. Evlenecek çiftlerden damadın ailesi astroloji uzmanına başvurarak evlenmeyi düşünenler hakkında yorum ister. Astroloji uzmanının hazırladığı horoskopu damadın ailesi uygun bulursa, çocuklarının doğum saatini ve tarihini kızın ailesine göndererek, aynı işlemi onların da yapması gerektiğini söyler.


Damadın ailesi astroloji uzmanına başvurarak evlenmeyi düşünen çift hakkında yorum ister. Eğer astroloji uzmanının hazırladığı horoskopu damadın ailesi uygun bulursa, çocuklarının doğum saatini ve tarihini kızın ailesine göndererek, aynı işlemi onların da yapmasını ister.Çift karşılıklı olarak astrolog tarafından uygun bulunurlarsa çift düğün hazırlıklarına başlar. Çin'de düğün tarihi seçimi de çiftin geleceği için oldukça önemlidir.


Ayın son 15'i uğursuz sayılır

Nedimelik yapan bayanlar gelinin horoskopuyla uyumlu doğum yılına sahip kişilerden seçilir. Ayrıca; Ay takviminin 7. ayının son 15 gününde evlenmenin uğursuz olduğuna inanılır; çünkü o dönemde cehennemin kapısının açılıp, kayıp ruhların serbest kaldığına inanırlar. 

Yatakta fındık fıstık

Düğünden önce damat evlilik yatağını hazırlar ve üzerine portakal, fıstık ve çeşitli meyvelerden koyar. Ailenin küçük çocukları yatağın üzerine oturtulur ve meyvelerle oynamalarına izin verilir. Yatağın üzerinde ne kadar çok çocuk olursa o kadar çok doğurganlığı sembolize eder.



Facebook

0 comments