-->

Bukalemunlar neden renk değiştirir ?

Ortalama 20-30 cm boyunda olan bukalemunları diğer hayvanlardan ayıran en önemli özeliği, bulunduğu duruma göre renk değiştirmeleridir.

Bukalemunların renk değişimleri, yeşilin tonları, sarı veya kahverengi ile sınırlıdır. Derisinin yanısıra gözleri ve dili de renk değiştirme özelliğine sahiptir.

Sürüngenler sınıfının "Chamaeleonidae" ailesinden olan bukalemunların renk değiştirme nedenleri ilginçtir.


Bukalemun bulunduğu ruh halini ifade etmek için renk değiştirir. Yani kendini tehlikede hissettiğinde ya da öfkelendiğinde kademeli veya ani renk değişiklikleri olabilir.

Bukalemunlar tehlikede olduklarını hissettiğinde kendini gizlemek için veya deri değiştirme zamanlarında yahut çiftleşme döneminde, hatta sıcaklık ve ışığa göre bile renk değiştirebilir.

Ancak bilinenin aksine, bukalemunların renk değiştirmesi tamamen kendi kontrollerinde gerçekleşmez.

Isıya ve ışığa duyarlı pigmentler

Renk değişimi sinir sistemi tarafından yönetilir. Bukalemunlar doğaları gereği çok farklı renk pigmentlerine sahiptir.

Farklı pigmentler içeren hücreler, sıcaklık, ışık ve vücuttaki kimyasal değişimlere bağlı olarak küçülüp büyüyebilir.

Renk değiştirme nedenleri

Vücut sıcaklığını ayarlama: Soğukkanlı hayvanlardan olan bukalemunların vücut sıcaklığı dış etkenlere bağlıdır. Koyu renkler ısıyı daha çok emer. Bu yüzden bir bukalemun vücut sıcaklığını artırması gerektirdiğinde rengini koyulaştırır.

Tehlike: Bukalemun savunma ya da saldırı anında ciğerlerindeki hava keseciklerini doldurarak kendini olduğundan büyük gösterir. Derisinde çizgi ve noktalar oluşturarak rakibini korkutmaya çalışır.

Karşı cinsi etkileme: Bukalemunlar çiftleşme dönemlerinde karşı cinse kur yaparken onu etkilemek amacıyla göz alıcı renklere bürünür. Renk ve desen diliyle iletişim kurarlar. Bir anlamda büründüğü renklerle duygularını ifade ederler.

Gizlenme: Bir bukalemun, üzerinde bulunduğu çalılığın gölgesinin renkleriyle uyumlu olmak için uçuk kahverengi veya siyah lekelerle yeşile dönüşür. Akşam olurken donuk, sarımsı bir kahverengiye bürünür. Karanlıkta ise kendini gizlemek için siyah rengi kullanır.
Facebook

0 comments