Eklem bacaklı hayvanlar eklem bacaklılar dan ilkelaltdalının bir sınıfıdır.
Tardigradlar veya yosun ayıları diye de bilinirler.Uzunlukları 0,5 mm. kadar olan çok küçük hayvanlardır.
Vücutları silindir biçimindedir.Erginlerin 4 çift bodur bacağı vardır.
Her ayakta bir ya da daha fazla tırnak yer alır.
Örneğin denizde yaşayan Echiniscoides Sigismundi türünün her ayağında 8 tane tırnak görülür.
Kafaları kısa ve geniştir.Dar bir ağız açıklığından, küçük iğne biçimli delici yapılar çıkar.Bunlar bitki gözelerini delmeye yararlar.Göze içindeki maddeler, bağırsağın ilk kısmında yer alan güçlü bir pompa ile emilir.Kimi su ayıları yırtıcıdırlar, başka su ayıları, halkalı kurtları ve rotiferleri yiyerek beslenirler.
Su ayıları gövde çeperleri genellikle saydamdır, gövde kalın plaklar ya da dikenlerle kaplanmış da olabilir.Çoğu su ayıları renksizdir.
Karotenoyid renk maddeleri içerenler parlak kırmızı olurlar.
Kimi türlerde, saydam gövde çeperi içinde, bağırsaklarındaki besinlerin yeşil rengi görülür.
Su ayılarının yürekleri ya da kan dolaşım sistemleri yoktur.Sinir sistemleri bir baş sinir düğümü ve bağırsak altında yer alan kısa bir sinir düğümleri zincirinden oluşmuştur.
Su ayıları eşeyleri ayrıdır.Erkek deri altından döllenme diye adlandırılabilecek bir yöntemle çiftleşmeyi sağlar.Yani spermalarını, dişinin vücut boşluğuna, herhangi bir noktadan içeri salar.Spermalar vücut içinde yollarını bulup yumurtalığa ulaşırlar, gelişmiş yumurtaları döllerler.
Yumurtalar dışa bırakılmadan önce üzerleri kalınca bir koruyucu örtü ile kaplanır.Yavru su ayıları, yumurtadan çıktıklarında erginlerine benzer biçimdedirler, fakat sadece iki çift bacakları vardır.
Su ayılarının çoğu kara yosunları üzerinde yaşarlar, bu nedenle de, özellikle yazın, vücutları kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalır.
Yazın tamamen kuruyan yosunlar içinde su ayılarıda kendilerini kurumaya bırakırlar, vücutları su kaybettikçe küçülmekle birlikte canlı kalmayı başarırlar.Bu durumdaki bir su
ayısının üzerine su damlatılırsa, gittikçe büyüdüğü ve normal şekline dönüştüğü görülür.Kimi su ayıları tamamen suculdurlar
.Denizde yaşayanlar kendilerine kabuklu hayvanların manto boşlukları, sığ sulardaki kumların arası, deniz hıyarlarının
dokunaçları, eşayaklıların vücut yüzeyleri gibi barınaklar seçerler. |
|