SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN SPORUN ÖNEMİ NEDİR ?
SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN SPORUN ÖNEMİ
İnsan bedeni; iskelet, kas, sinir, sindirim ve beyin sistemlerinin bir bütünüdür. Bu muhteşem yaratığın en verimli hali, sağlıklı bir yapıya sahip olmasıdır. Sağlıklı bir yapı jimnastik yaparak iskeleti ve kasları çalıştırmak değildir, insanın sağlıklı bir durumda olması için sadece altyapıdır.
Sağlıklı yaşam; yeterince uyumak, hareket etmek, doğru beslenmek, beyin ve sinir sistemi eksersizleri yapmak, performansı kadar cinselliği de yaşamaktır. Özetle tüm egzersizler yeterince yapılmalıdır. Bunun için insan bedeninin envanterini çıkarmalıdır. Bireyin iskelet, kas, sinir, sindirim ve beyin sistemlerinin ne durumda olduğunu bilmesi, neleri yaşayabileceğini ve bunları rasyonel yaşaması için hangi eksersizleri yapması gerektiğini belirlemesi gerekir. Ancak bu bilince ulaşmış bir insan aradığı mutluluğu tanımlayabilir, bunun için doğru mücadele verebilir. Bu bilince ulaşmayan insanlar, sadece var olmak kavgası vermektedirler. Bu bilince ulaşmak ve gereklerini yapmak, bireyin kendini sorgulayabilmesinden başlar.
Aile yapısının gelişkin olması durumu kolaylaştırır, ama aile yapısı gelişkin olmayanlarda kendi güçleriyle durumu fark edebilirler. Fark etmenin erkeni ve geçi yoktur, mesele insanın durumu fark etmesinden sonra gerekenleri yapabilmesidir. Fark etmek ve öğrenmek sadece belirlemedir, esas olan yapmaktır. Sağlıklı bir yaşam için; bireyin sahip olduğu tüm kapasitelere egzersiz yaptırması ve onları rasyonel kullanması gerekir. Bu durum ortalama bir insanın sadece kendisini ilgilendirebilir, ama topluma yön vermeye, yönetmeye çalışan insanların önce kendilerine ne kadar doğru yön verdikleri, bedenlerini ne kadar doğru kullandıkları sorgulanmalıdır.
Kendi yaşamında rasyonelliği sağlayamayan kişilerin toplumu yönlendirmede ve objektif yönetmede rasyonel olabileceğini düşünemiyorum.
Günümüz dünyasının en geri toplumlarından, en gelişmişlerine kadar hiçbir devlette bu konuya dikkat edilmediğini izliyorum. Sahip oldukları bedeni rasyonel yönetemeyenler toplumları da rasyonel yönetemezler.
İnsanın yapısal analizi ve rasyonelliği konusunda hizmet verecek; anatomi, psikiyatri, sosyoloji, cinsellik, şahsın hukuku, meslek seçimi uzmanlarının bulunacağı merkezler, insanlığın geleceğinin daha rasyonel olmasını sağlayacaktır.
İnsanın ana rahmine düşmesinden ölene kadar süren biyolojik yaşamını, doğal yazgısı olan genetik şifrelerine göre sürdüreceğinin açıklığa kavuştuğu bilinmektedir. Ancak biyolojik yaşam her ne kadar genetik şifreler doğrultusunda oluşacak ise de, kapasitelerini doğru kullanıp kullanmaması da bireyin kendi inisiyatifindedir.
Temelde kan, kas, iskelet, sinir sistemi, deri, organlar ve beyinden oluşan insan bedeni duygularında yapılanması ile birlikte bir bütünü oluşturmaktadır.
Bireyin, sağlıklı bir beyin, sinir sistemi duyarlılığı, organlarının sağlıklı olması, iskelet ve kaslarının dinamizmi için;
1-Sağlıklı doğabilme şansına,
2-Dengeli beslenmeye,
3-Zihinsel ve fiziksel egzersizlere ve deşarja,
4-Jimlastiye.
5-Organlarını ve cildini korumaya,
6-Duygularını ve hazlarını geliştirmeye,
ihtiyacı vardır. Bunları yaparken doğru olan, uzmanların hazırlayacakları programların onların kontrolünde uygulamasıdır.