SOĞUK ALGINLIĞI GRİP HAKKINDA BİLGİ
GRiP
Grip Nedir? Grip hastalığı, virüslerin neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır ve genellikle grip, soğuk algınlığı ya da nezle ile karıştırılır. Grip ile soğuk algınlığı arasındaki en önemli fark ani başlayan yüksek ateş ve adale ağrılarıdır.
Grip Belirtileri: Yüksek ateş ve günlerce sürebilen aşırı bitkinlik en önemli grip belirtileri olarak öne çıkar .Ayrıca burun akıntısı, öksürük ve hapşırma, baş ağrısı, eklem, kas ve boğaz ağrısı, iştahsızlık ve baş dönmesi de grip belirtileri arasındadır.
Grip Nasıl Bulaşır: Grip virüsü hasta kişilerle öpüşme, yakın konuşma, hapşırık ve öksürük gibi yollarla bulaşır. Ayrıca , virüs bulaşan ellerle tokalaşma da gribin bulaşmasına neden olabilir . Gripten korunmak için temizliğe , özellikle salgın dönemlerinde kalabalık ortamlarda fazla bulunmamaya ve hasta olan kişilerle fazla temas kurmamaya özen göstermek gerekir.
Grip Tedavisi: Grip tedavisi için antibiyotik kullanımı etkili değildir. Bir kaç gün istirahat ile hastalık kendiliğinden geçebilir. Bol sıvı ve C Vitamini tüketimi iyileşmeyi hızlandırabilir. Ayrıca, şiddetli seyreden ve 1 hafta olmasına rağmen geçmeyen grip salgınlarında grip ilacı kullanmak gerekebilir.
Bu dönemde hasta olan kişi gribin bulaşmasını önlemek için eşyalarını başkalarıyla paylaşmamalı ve yakın temastan kaçınmalıdır. Özellikle yüksek risk grubunda olanlar mutlaka bir hekime danışmalıdırlar.
Grip Aşısı: Gribe neden olan çok sayıda virüs türü olduğu için, tamamen koruyan çok etkili bir grip aşısı henüz geliştirelememiştir. Sürekli yeni grip virüsleri meydana geldiği için her sene en yaygın olması beklenen virüs tipleri için aşı geliştirilir. Bu yüzden aşının koruyuculuğu en fazla %80′e ulaşır ve bulaştığı takdirde hastalığın daha hafif geçirilmesini sağlar. Grip aşısı her yıl Ekim-Kasım ayları içinde yetişkinlerde tek doz, çocuklarda yarımşar doz olmak üzere bir ay aralıkla iki sefer uygulanmalıdır.
Bitkisel tedavi olarak, gribe zencefil çok iyi gelmektedir.