KIZAMIK HASTALIĞI HAKKINDA BİLGİ ?
Kızamık Nedir ?
Kızamık, solunum yoluyla ve hasta ile doğrudan temas sonucu bulaşan, çok bulaşıcı bir hastalıktır. Çoğunlukla kış aylarının sonu ile bahar aylarında görülür. Genellikle 3-10 yaşları arasında görülmektedir. Bununla birlikte
Kızamık Belirtileri: Hastalık, mikrobun vücuda bulaşmasından 10-14 gün sonra ortaya çıkar. İlk belirtiler baş ağrısı, ateş, gözlerde kızarıklık, nezle, burun akıntısı, öksürük, ışığa karşı duyarlılık (kuvvetli ışıktan rahatsız olma) şeklinde görülür. Bu belirtilerden birkaç gün sonra da, ağız içinde gruplar halinde küçük lekeler görülmeye başlar. Bir süre sonra bu lekeler (döküntüler) yüz ve boyuna, oradan da göğse, kollara, karına ve bacaklara kadar yayılır. Bu durum 4-5 gün kadar devam eder. Daha sonra belirtiler ve lekeler oluştukları sıra ile kaybolmaya başlar.
Kızamık Tedavisi: Kızamık hastalığı çok bulaşıcı bir hastalık olduğu için, öncelikle mikrop kapan kişinin diğer insanlardan uzak tutulması sağlanarak hastalığın yayılmasını önleyecek tedbirler alınmalıdır. Hastalık özellikle okul, yuva, kreş gibi kalabalık ortamlarda çok hızlı bir yayılma gösterir. Bu nedenle, özellikle buralarda salgına karşı daha dikkatli olunmalıdır.
Kızamığın yayılmasını önlemenin yanında, kızamık tedavisi için hastanın temizliğine ve beslenmesine dikkat etmek gerekir. Odası güneş görmeli ve temiz olmalı, sık sık havalandırılmalıdır. Bu esnada hastanın üşütmemesine de dikkat edilmeli, beden temizliği de daha özenle yapılmalıdır. Bunlara dikkat edilmezse, hastalık ilerleyebilmekte ve zatürree gibi tehlikeli hastalıklara dönüşebilmektedir.
Kızamık Hastalığı, Kızamık Aşısı‘nın da gelişmesi ve yaygınlaşması ile büyük oranda azalma göstermiştir. Kızamık aşısı, kızamıktan korunmak için en etkili yoldur.Günümüzde kızamık aşısı 2 ya da üç doz olarak uygulanmaktadır. İlk kızamık aşısı bebeklerde 12 aylıkken vurulur. 2. doz 4-6 yaşlarındaki çocuklarda uygulanır. Bazen 12 yaşında 3. doz aşı yapılabilir. Kızamık geçiren kişiler ile kızamık aşısı yaptıranlar, kızamığa karşı bağışıklık kazanırlar ve bir daha kızamık olmazlar.