-->

ARMADİLLO NASIL HAYVANDIR?



Armadillo İspanyolca’ da zırh giymiş adam anlamına gelir. Bununla birlikte Armadillo bir kaplumbağaya benzer. Karıncayiyen ile yakın akrabadırlar. Armadillo inanılmaz bir kazıcıdır. Öndeki inanılmaz kuvvetli pençeleri kullanarak toprağı kazar ve arka ayaklarını kepçe gibi kullanarak toprağı atar.
Armadillo bir defada nefesini dakikalarca tutabilir. Bu onu toz ve toprakla boğulmaktan kurtarır ve inanılmaz bir dalış yeteneği verir.
Bütün bu sinir bozucu ağır zırhlı gövdelerine rağmen armadillolar çok iyi yüzücüdürler.Bu zorlayıcı hareketliliğin sonucu olarak çok fazla enerjiye ihtiyaç duyarlar ve bir armadillo yılda 100 kg. nun un üzerinde böcek, larva ve solucan yer.
Armadillonun 8 farklı türü vardır ve Arjantin’ den merkezi Amerika ve Florida’ ya kadar olan bölgelerde yaşarlar.
Son 150 yıldan fazla bir zamandır sekiz renkli armadillo Birleşik Devletler’ in güneydoğusunda çok büyük bir hızla yayılmıştır. Başıboş bir şekilde yerleşim yerlerinde dolaşırlarken sık sık arabalar onlara çarpar.
Bir armadillonun diğerlerinden çizgileriyle ayrılacağını söyleyebiliriz. Üç renk armadillonun fazladan bir özelliği vardır. Kendini düşmandan korumak için top gibi yuvarlanabilir. Sekiz renkli armadillo yuvasının güvenli olduğuna inanır. Güçlü pençeleriyle kendini içeri hapseder ve oradan kımıldatmak hemen hemen imkansızdır. Bu farklı ve tuhaf yaratık bir sıçrayışta 1 metreye kadar sıçrayabilir. Dişi armadillolar zırhlarıyla birlikte birbirininin aynı dört bebek dünyaya getirirler. Tabakalar başlangıçta yumuşak ve derimsidir ve armadillo büyüdükçe yavaş yavaş sertleşirler.

Habitat ve anatomi 

Armadillolar orta ölçekli memeli için küçüktür. En küçük türler, pembe peri armadillo , kabaca sincap ölçekli 85 g (3.0 oz) ve toplam uzunluğu 11 cm (4.3) de. En büyük tür, dev armadillo , küçük bir büyüklüğü olabilir domuz , 60 kg (130 lb) ağırlığında ve üzerinde 100 cm (39) uzun. [ 3 ] [ 4 ] Onlar üretken kazma bulunmaktadır. Pek çok tür gibi gıda, için kazmak için kendi keskin pençeleri kullanmak kurtçukları ve dens kazmak. Dokuz bantlı armadillo oluşturmak için tercih Burrows nemli içinde toprak dere, akarsu, ve yakın Arroyos o yaşıyor ve besleyen etrafında. Farklı armadillo türlerin diyetler değişir, ama esas olarak oluşur böcekler , kurtçukları ve diğer omurgasızlar . Bazı türler ise, karıncalar ve termitler neredeyse tamamen beslenirler.
Diğer ortak olarak xenarthrans , genel olarak armadillo, düşük sahip vücut sıcaklığı (33-36 ° C) ve bazal metabolizma oranları (onların kitle plasental memelilerde beklenen% 40-60 ‘dan itibaren). Bu, temel besin kaynağı (örneğin, gibi termitler kullanılarak uzmanlaşmış türleri özellikle doğrudur Priodontes ve Tolypeutes .) (5) 


Zırh “denilen epidermal ölçekler üst üste nispeten küçük kaplı dermal kemik plakaları, oluşan plak boynuz bir kaplama ile kemik oluşan “,. Çoğu tür arka ve yanları kapsayan esnek bir cilt ile ayrılmış grup bir dizi ile, omuz ve kalça üzerinde sert kalkanlar var. Ek zırh başın üst, bacaklarda üst kısımlarında ve kuyruk kapsar. Hayvanın alt zırhlı asla ve sadece yumuşak bir cilt ve kürk ile kaplıdır. [ 6 ]

En kaçan (genellikle zırh onları korur hangi dikenli yamalar, içine) ya da güvenlik için kazma tarafından yırtıcı hayvanlardan kaçmak rağmen bu zırh benzeri deri, birçok armadillos temel savunma gibi görünüyor. Sadece Güney Amerika üç bantlı armadillos ( Tolypeutes ) koruma için kendi zırh temeline dayanmaktadır. Bir tarafından tehdit zaman yırtıcı , Tolypeutes tür sık sık top rulo. Onlar çok fazla tabak var çünkü diğer armadillo türler rulo olamaz. Kuzey Amerika dokuz bantlı armadillo sürpriz zaman havada düz atlama ve geçen araçların şasi ve çamurluklar ile sonuç genellikle çarpıştığında eğilimindedir. [ 7 ]

Armadillos kısa bacakları var, ama oldukça hızlı bir şekilde hareket edebilir, ve sürece altı dakika gibi su altında kalması için yeteneği var. Bu yutar hava, iki kez normal boyutuna midesinde şişirme ve su yukarıda kendi kaldırma kuvveti yükselterek, dar dere ve hendekleri yüzerek izin sürece nedeniyle zırh yoğunluğu, bir armadillo suda batar. [ 8 ]
Armadillos çok kötü görme ve avlamak için koku alma keskin anlamda kullanabilirsiniz. [ 9 ] Onlar kazma ve gıda yanı sıra Burrows evlerini yapmak için bulmak için onların pençeleri kullanın. Sadece tek bir koridor hayvanın vücudunun genişliği yapmak, onların pençeleri ile Burrows kazmak. Onlar forefeet ağır kazma pençeleri ile Arka ayaklar beş pençeli ayak, ve üç beş ayak var. Armadillos ayrılır değildir yanak dişleri, çok sayıda var küçük azı ve azı dişleri , ancak genellikle sahip kesici dişler ya da köpek . Dişlenme dokuz-bantlı armadillo bir P 7/7, M 1/1 = 32. olduğunu [ 10 ]
Gebelik dokuz bantlı Armadillo da sergiler rağmen, türüne göre 60 ile 120 gün sürer gecikmeli implantasyonu , genç genellikle çiftleşme sonra sekiz ay boyunca doğmazlar kadar. Cinsinin üyelerinin çoğu Dasypus dört doğurmak tek yumurta (yani, aynı dördüz) genç, [ 11 ] ancak diğer türler tipik çöp boyutları bu aralık birinden sekiz gerekebilir. Genç birkaç hafta içinde sertleşir yumuşak, kösele deri ile doğarlar. Bunlar türüne göre, üç ila 12 ay içinde cinsel olgunluğa ulaşır. Armadillos diğer yetişkinler ile Burrows paylaşmayın yalnız hayvanlardır.

Facebook

2 comments