-->

Ekşi Yonca Sağlığa Faydaları, Yararları, Zararları Nelerdir ve Nasıl Kullanılır

Ekşi Yonca” daha çok otsu bölgelerde, yağışlı ormanlarda, dağlık bölgelerde görülen 1000′e yakın türü olan bit familyasından açık yeşil saplı yaprakları ve incecik beyaz çiçekleri olan ve yoncaları yenilebilen, çiçekleri ise çay harmanı için kullanılabilen bir bitkidir.
Yaprakları üçlü yapıdadır. Yapılarında oksalik asit taşırlar, tadları mayhoştur. Er dişi ve düzgün çiçeklerinde 5 çanak yaprak, 5 taç yaprak ve 10 erkek organ bulunan ağaçsı, çalımsı ya da otsu bitkilerdir. Ekşi yoncagiller familyası özellikle Güney Amerika ve Güney Afrika kökenlidir. Familyanın Türkiye’de bilinen başlıca türü ekşi yoncadır.

Faydaları ve Etkileri

Vücudu rahatlatır, ferahlık verir ve ateşi düşürmeye yardımcı olur. Mide ekşimesi şikayetlerini azaltır. Sindirim bozukluğuna iyi gelir. İdrar söktürücüdür. Ağız, boğaz ve deri iltihaplarında faydalıdır. Bağırsak kurtlarını dökmeye yardımcı olur. Egzama ve çıbanlara karşı faydalıdır.

Kullanım Şekli ve Zararları

Çay : Bir tatlı kaşığı ince kıyılmış yaprak yarım litre sıcak suda haşlanır ve demlenmesi için 5-6 dakika bekletilir. Mide kanseri, habis dahili ve harici çıbanlara bitkinin özsuyu önerilir. (Her saat başı 3-5 damla, suyla veya bitki çayı ile inceltilerek içilir) Habis harici çıbanlara, bitki özsuyu doğrudan sürülür.
Parkinson hastalığında fayda sağlar (özsu, saat başında 3-5 damla, civanperçemi çayına karıştırılarak alınır.)
Özsu : Tamamen yıkanıp temizlenen yapraklar sıkılarak suyu çıkartılır.
DİKKAT: Ekşi Yonca kurutulmaz, yalnızca tazeyken kullanılır.
Facebook

0 comments