-->

TİLKİLER HAKKINDA BİLGİ

Köpek yada kurt gibi öteki hemcinslerinden oldukça farklı olan tilki Avrupa, Asya ve kuzey Afrika’da yaşar; boyu 70 cm kadardır; uzun bir burnu, kısa bacakları, tüylü bir kuyruğu ve genellikle kızıl kahverengi, kimi zaman da siyah çalan güzel bir postu vardır.Kuyruğunun dip kısmında pis koku çıkaran bir bez bulunur.
Son derece hızlı, çevik ve dayanıklı olan tilkiden masallarda zeki ve kurnaz bir hayvan olarak söz edilir.Tilki genellikle geceleri avlanır, daha çok kuşlarla ve küçük kemirgenlerle (tavşan, sıçan), bazen de kümes hayvanlarıyla beslenir. Toprak altındaki kemiricilerin ıslık gibi çıkan seslerini duyar. Toprağı kazarak fare ve küçük kemirgenleri yuvalarından çıkararak yerler. Yiyeceklerinin büyük kısmını tavşanlar ve farelerden oluştuğu için faydalı bir hayvandır. Postu ise çok değerlidir. En büyük düşmanı ise insanlardır.
Postları kıymetli olduğu için  tilki yetiştiren özel çiftlikler de bulunur. Çok hızlı ve süratli hareket ederler. En iyi av köpeği bile bir tilkiyi yakalamakta zorluk çekerler. Esas besin kaynağı fare olmakla beraber kuş, küçük memeli, sürüngen, leş ve meyve ve bal severler. Yalnız yaşamayı severler.
Üç bölmeli ve 15-20 metre uzunluktaki inlerde yaşarlar.Tilki ininde dışarı ya açılan bir çok delik bulunur; dişi yavru tilki yavrularını (4 veya 5 tane) burada dünyaya getirir; yavrular avlanabilecek yaşa gelinceye kadar ana tarafından beslenir ve korunur.
Tilki her zaman insanlar tarafından avlanan bir hayvandır. Kovalanarak avladığı gibi, in çevresinde pusu kurularak da avlanabilir; ayrıca tuzak kurmak, inin içinde köpek salmak veya zehirli gazlarla öldürmek gibi yollara da başvurulabilir.
Çöl tilkisi ve kutup tilkisi

24 tür tilki vardır.Bunlardan çöl tilkisi 65 cm boyunda (bunun 25 cm’ si kuyruktur).Gözleri iri, kulakları büyük olan bu hayvan açık renkli olduğundan çöl kumlarında fark edilmez, kumların altına kazdığı deliklerden oluşan bir inde barınır.Biraz daha büyük olan (90 cm) kutup tilkisinin (mavi tilki de denir) postu çok değerlidir.Hayvanın yazın koyu gri olan postu kışın kar beyazına dönüşür.

Facebook

0 comments