BAKÜ 'DE Kİ TARİHİ YERLER
İçeri şehir
İçerişehir Bakü şehrinin merkezinde yer alıyor. Yüzölçümü 22 ha.-dır. İçerişehirde 50'den fazla çeşitli dönemleri kapsayan tarihi ve mimari anıtları vardır. Bugüne kadar korunup saklanmış abidelere Şirvanşahlar Sarayı'nı, Kız Kulesi'ni, Kırık Kalanı vb.
Azerbaycan mimarlık incilerinden biri olan Şirvanşahlar sarayı XV yüzyılın başlarında yapılmıştır, buraya saray, divan, Şirvanşahlar türbesi, minareli saray camisi, hamam, Seyyid Yahya Bakuvi türbesi ve sonraları inşaası yapılmış "Doğu" divanı anıtları dahildir. Sarayın ilk yapıları 1441 senesine, son "Doğu" divanının inşaası ise 1558 seneside mimar Emirşaha ait olduğu bildiriliyor.
Azerbaycan mimarlığının eşsiz abidesi olan "Kız Kulesi" İçerişehrin güneydoğu bölümünde yapilmış ve bu anıt iki aşamaya inşaa edilmiştir. Anıtın 13,7 m yüksekliğine kadar olan aşağı kısmı bir çok âlimlerin sandığı gibi milattan önce VII-VI yüzyıllara ait ediliyor. Kalenin yüksekliği 29,7 m, çapı ise 16,5 metredir. Duvarlarının kalınlığı aşağı bölümde 5 m, yukarı kısmında ise 4 metredir. Kale 8 kattan oluşuyor, içinde su katlarına kadar çapma üsuliyle inşa edilmiş 21 metre derinliğinde olan kuyu vardır.
Ateşgah
Ateş tapınağı olan "Ateşgah" Bakü'nün 30 kilometreliğinde, Abşeron yarımadasının Surahanı kasabasının güneydoğu bölümünde yer alır. "Ateşgah" XVII-XVIII yüzyıllarda doğal gazların çıktığı sönmez alevlerin yerinde inşa edilmiş ateş tapınağıdır.
Tapınağın en erken mimarisi olan küme MS 1713 senesine aittir, merkezi tapınak-ibadethane ise 1810 yılında tüccar Kançanagaranın malzemesi ile inşa edilmiştir.
Merdekan kalesi
Bakü'nün Merdekan kasabasında eski tarihe sahip iki kale mevcuttur. Bunlardan biri dört köşeli olup XII yüzyılda Şirvanşah Mençehrin oğlu Ahsitan tarafından yapılmış ve bu kale Ahsitanın düşman üzerindeki parlak zaferi onuruna yapılmıştır. Kalenin yüksekliği 22 metre, kalınlığı aşağıdan 2,10 metre, yukarıdan ise 1,60 metredir. İçeriden kale 5 kısma bölünür.
2. kale yuvarlaktır, burda yaşayanalar kaleyi Şıh kalesi adlandiriyorlar. Kalenin yüksekliği 12,5 metre, içerisi 3 kısımdan oluşur. Kalenin üstündeki yazıdan anlaşılıyor ki 1232 senesinde mimar Abdülmecid Mesut oğlu tarafından inşaası yapılmıştır.
Ramana kalesi
Ramana kalesi Bakü'nün Ramana köyünde XVI yüzyıla ait kaledir. Kalenin yüksekliği 15 metredir. Beyaz taştan inşa edilen kalenin tam olarak nezaman yapıldığı kesinleşmemiştir Kalenin , savunma amacıyla yapılmış olduğu ihtimal ediliyor fakat Şirvanşahlar devleti döneminde kule gibi de kullanılmıştır.
Nardaran kalesi
Nardaran topraklarında 14. yüzyıla ait beyaz taştan yapılmış yuvarlak kaledir. Kalenin Mimarı Mahmud Sad oğludurYapının yüksekliği 12,5 metredir. Kalenin üzerindeki kitabeden anlaşılmaktadır ki o, 1301 senesinde inşa edilmiştir.