-->

DENİZ KABUKLARI HAKKINDA


Yumuşakçalar, kolsu ayaklılar ve karından bacaklılarca korunmak amacıyla salgılanan ve sonradan katılaşan koruyucu tabakadır.
Kabuklar, içeriden salgılanan maddenin organik bir ağ yapı oluşturması ve bu ağ yapının aralıklarına başta kalsiyum karbonat olmak üzere çeşitli minerallerin dolmasıyla oluşur. Çiftkabukluların dış kabuğunda içleri (kütikül) denilen bir tabaka vardır. Bu tabaka değişik renklerde organik madde içerir, iç kabuksa kılıç gibi ince ve keskin kireç yapısında maddeler taşır. Bu maddelerin eğik yapısı inci parlaklığının ana öğesini oluşturur. Karındanbacaklıların tek kabukluları koniktirler. Çoğunlukla sarmal biçiminde bir katı eksen ya da boşluktaki bir eksen çevresinde dönmüş biçimdedirler. Kafadanbacaklılarda kabuk, azalmış, arkadan basık ve genellikle (mürekkepbalığında olduğu gibi) iç örütünün içyapısında bulunur. Sedefli deniz helezonundaysa kabuk dıştadır. Yassısolungaçlılarda (Lamellibranchiata) iki kabuk, vücudun her biryanında bulunur,
Deniz kabukları tarih boyunca yeme ve içmede kullanıldığı gibi değişik amaçlarla da kullanılmış. Kabukların ham maddesi kalsiyum karbonat ve proteinlerden oluşuyor. Deniz kabukları, M.Ö. 2000'e doğru Çin'de, sonra dünyanın öteki bölgelerinde ve ABD’de para olarak da kullanılmış. Çinliler o yıllarda deniz salyangozunu para olarak kullanmışlar. Bunun dışında yıllar önce 2 deniz kabuğuna zenci satın alımı da yapılmış. Eski Yunanda Milattan Önce 500’lü yıllarda yassı istiridye kabukları oy pusulası olarak da kullanılmış. Deniz kabukları bunun dışında aynı zamanda nazara karşı da kullanılmış. Bu kabukları son yıllarda Fransızlar ortopedik alanda insana parça yapma aşamasına dahi gelmiş durumdalar.
                                                                        Nautilus

 Nautilus adı verilen deniz canlısının kabuğunun muhteşem görüntüsü gerçekten çok güzel. Bu deniz canlısı tamamen şu anki denizaltı sistemlerine göre çalışıyor. Bu canlı denizaltına inecekse içine su dolduruyor, yukarıya çıkacaksa su boşaltıyor. Yaklaşık 4 kilometre deniz dibine inip yukarıya çıkabiliyor bu canlı. Böyle ilginç bir özelliği var bu deniz canlısının. Nautilus isimli bu deniz canlısı binlerce yıl önce Madagaskar’dan çıkan 180 milyon yıllık bir fosilde de bu canlı açıkça görülebiliyor. 

Ayrıca günümüzde deniz kabuklarından çeşitli süslemeler,takılar ve dekorasyon araçları yapılmaktadır.Bunlardan bazı örnekler :





Facebook

0 comments