-->

DÜNYANIN EN PİS KOKAN ÇİÇEĞİ (CESET ÇİÇEĞİ)



                                          
                             Ceset Çiçeği (Amorphophallus titanum)
Leş çiçeği veya ceset çiçeği olarak bilinen titan arum (Amorphophallus titanum) dünyanın en kötü kokan çiçeğidir. Ortalama olarak iki metreye kadar bir yüksekliğe erişebilir ve çiçek açtığında yarım mil (yaklaşık 800 metre) uzaktan kokusu hissedilebilen, çürümüş et benzeri aşırı derecede iğrenç bir koku salar. Aynı zamanda, “Şeytan’ın dili” olarak bilinen bu pis kokulu çiçek, Batı Endonezya’da bulunan Sumatra yağmur ormanlarında İtalyan bitki bilimci ve gezgin Dr. Oroardo Beccari tarafından 1878 yılında keşfedilmiştir.
Dev ‘ceset çiçeği’ dört yıl sonra açtı

Dünyanın en büyük çiçeği Titan Arum (Amorphophallus titanum) Endonezya’da açtı. Kötü kokusuyla tanınan çiçek
Dünyanın en büyük çiçeği olarak nitelendirilen “Titan Arum”un son örneği Endonezya’daki botanik parkında açtı. Büyüklüğü kadar, kötü kokusuyla da tanınan çiçek buna rağmen ziyaretçilerin büyük ilgisini çekiyor…
Endonezya’nın Bogor botanik parkına son günlerde ziyaretçilerin ilgisi büyük. İlginin nedeni dünyada eşine az rastlanan bir çiçek. “Ceset çiçeği” olarak da bilinen Titan Arum dünyanın en büyük ama aynı zamanda en kötü kokulu çiçeği olarak nitelendiriliyor.
Dört yılda bir açan çiçeğinin beslendiği sinek, arı ve böcekleri kendisine çekmek için bu kötü kokuyu yaydığı belirtiliyor. Ziyaretçilerse bu nadir çiçeği görmek için kokusuna da katlanıyor.
Park yetkilileri ise, artık solduğunu düşünmeye başladıkları sırada açan çiçeğin kendilerini de şaşırttığını belirtiyor.
1878’da İtalyan bir botanist tarafından keşfedilen titan arumların 2 metre 91 santimetre uzunluğundaki en büyük örneği geçen yıl Almanya’da, Stutgart botanik parkında açmıştı.
Facebook

0 comments