-->

KİONA BİTKİSİ HAKKINDA BİLGİ

Kinoa(Quinoa)’nın, İnkalar tarafından 7 bin yıl önce yetiştirilen bir çeşit tahıl olduğu düşünülmektedir. Ama, İşin aslı, ıspanak veya pancar ailesinden gelen, Güney Amerika Andaların da yetişen bir otsu bitki çeşitidir. Etli, besleyici yaprakları vardır.
Salkım salkım bol çiçek açar ve bu çiçekler zengin besin değeri olan minik tohumlara dönüşürler. Tohumlar da kurutularak tahıl olarak tüketilir.Bu sebeple tahıl olduğu söylenmektedir. Bulgur kıvamında bir tahıldır.
İnkalar Kinoa bitkisini tahıl ana olarak nitelendirmişlerdir. Özellikle son 3 yıldır kinoanın besin değeri keşfedilmiş ve tüketimine önem verilmiştir. NASA tarafından, astronotların beslenmesinde kullanılan kinoa Bİrleşmiş Mİlletler tarafından da beslenmedeki önemi açısından önemle tavsiye edilen bir besindir. Öyle ki 2013 yılı kinoa yılı olarak ilan edilmiştir.

Kinoa Faydaları:
* Çok iyi bir protein kaynağı olduğundan besin değeri oldukça yüksek.
* Tüm aminoasitleri, A, B, C, D, E ve K vitaminlerini içeriyor.
* Lif oranı çok yüksek.
* Üstelik tadı da lezzetli…
* Yüksek oranda demir içerdiği için, kansızlık, kabızlık ve vegan yaşayanlara özellikle önerilen bir besin.
* İçerdiği kalsiyum bir bardak sütün içerdiği kalsiyumdan daha fazladır. Salatalara eklenerek kullanılırsa, günlük kalsiyum ihtiyacını karşılar.
* Zayıflamaya yardımcıdır. Zayıflamak isteyenler için, pişirilerek tüketilmesi uygundur.
* Az yağlı ve kolesterol içermeyen bir besin olduğu için, sindirim oldukça kolaydır.
Kinoa Kullanımı,Kinoa Nasıl Kullanılır,Kinoa Nasıl Pişirilir:

Kinoa kullanım alanı oldukça fazla olan bir tahıldır. İster pilav yapabilirsiniz, ister salatada kullanabilirsiniz, İster, sabah kahvaltısında, müslinin içine katabilirsiniz… İsterseniz de un haline getirip tatlı yapabilirsiniz. Tercih sizin. Kinoayı pişirmeden önce yapmanız gereken şey, birkaç saat suda bekletmek. Bu sayede içindeki enzimler harekete geçiyor. Kinoa, 15 dakika gibi kısa bir sürede pişiyor. Eğer suda bekletmek için vaktiniz yoksa pişirmeden önce bolca yıkamalısınız. Her koşulda pişme süresi 15 dakikayı geçmiyor. Kinoayı pirinç ve bulgurun kullanıldığı her yerde kullanabilirsiniz.
Facebook

0 comments