-->

SENKRONİZE YÜZME(SU BALESİ) NEDİR?





Çağımızın gelişen ve her geçen yıl daha da fazla izleyici toplayan sanatla mücadelenin birleştiği inanılmaz güzel bir spor.

Genel Bilgiler
Her yaş gurubundaki çocuk bu sporu yapabilir ancak yine de başlangıç için en ideal yaş 8-9 yaşlarıdır.Yüzme bilmek,bale veya jimnastik yapmış olmak,müzik aleti kullanmak önemli bir avantaj oluşturur.Yüzmeyi iyi derecede bilmek sudaki hakimiyeti artırır,bale ve jimnastik esneklik açısından önemlidir, müzik aleti kullanmak ise müziği doğru dinleyebilmeyi ve figürleri doğru ritimlerde gerçekleştirebilmeyi sağlar. Bu altyapıya sahip olamayan çocuklar da gerekli eğitimle bu sporda çok başarılı olabilmektedirler. Değişik yaş guruplarındaki çocuklar oldukça zor olan bu sporu başarı ile yapabilmek için haftada 5 gün su antrenmanı yapıyorlar. Seviye olarak ilerledikçe buna ek olarak bale dersi de almaktalar.

Antrenmanlarda esneklik, nefes, kasların güçlenmesi için ayrı çalışmalar bir saat karada ve gurupların seviyesine göre de 1-3 saat suda çalışma yapılmaktadır. Senkronize Yüzme (Su Balesi)’nin bu sporla ilgilenen çocuklara oldukça fazla sayıda artısı bulunmaktadır. Çocukların heyecanlarını bastırabilmelerine yardımcı olur, özgüvenleri arttırır ve sunum yeteneklerini geliştirir. Ekip çalışmasına yatkınlık sağlamalarını ancak yinede bireysel yeteneklerini fark edebilmelerini sağlar. Kendilerini kolaylıkla ifade edebilip karşılıklı iletişimde zorlanmamalarına, kazanmayı ve kaybetmeyi öğrenmelerine, takım ruhuyla hareket edebilmelerine yardımcı olur. Çocuklara paylaşım ve arkadaşlığın önemini, değerini ve vazgeçilmezliğini her zaman hatırlatır. Değişik ülkeleri ve kültürlerini tanıma olanakları sunduğu gibi fiziksel anlamda kondisyonlarının gelişimine de katkıda bulunur. Sporcuların “Türkiye Şampiyonası’na” katılabilmesi için öncelikle dört ayrı etapta gerçekleştirilen “yunus yarışmaları”nı başarıyla tamamlayıp belgelerini almış olmaları gerekiyor.

Sporcular yarışma anlarında belirli yaş kategorilerinde mücadele ederler bunlar 12 yaş ve altı(küçükler), 13-14-15 yaş(yıldızlar), 16-17 yaş(gençler) ve 18 yaş üstü(büyükler) grupları olarak ayrılıyor. Yarışmalarda her yaş kategorisinde branşlar kombinasyon, takım, düet(iki kişi) ve solo(tek başına) olarak ayrılıyor. Su üstünde sporcuların uyumu kadar koreografi, uyulması zorunlu ve serbest olan teknik ve artistik hareketler ve müzik seçimi de çok önemlidir. Müzik seçimini sporcu ve antrenörü birlikte yapmaktadırlar. 



Yarışmalarda sporcular öncelikli olarak teknik figür ve teknik bale( sadece büyükler kategorisi) yarışmasına katılırlar. Toplam 130 adet farklı figür vardır ve bu figürler yaş guruplarına göre zorunlu ve serbest figürler olarak farklılık göstermektedir. Uluslararası komiteler tarafından her dört yılda bir tüm yaş kategorileri için zorunlu ve kura ile seçilecek seçmeli figürler önceden belirlenir. Yarışma anında zorunlu iki figür ve yarıştan 48 saat önce kura ile seçilmiş olan seçmeli iki figür sporcular tarafından uygulanır ve hakemler tarafından puanlanır. Yarışmalardaki ikinci etap müzik eşliğine sunulan koreografidir.Teknik figürlerde ve koreografide alınan puanların yarısı alınır ve toplanarak toplam puana ulaşılmış olur.

Senkronize Yüzme Puanlama Cetveli


  • Muhteşem 10
  • Muhteşeme Yakın 9.5’den 9.9’a
  • Kusursuz 9.0’dan 9.4’e
  • Çok İyi 8.0’dan 8.9’a
  • İyi 7.0’dan 7.9’a
  • Tatminkar 6.0’dan 6.9’a
  • Yeterli 5.0’dan 5.9’a
  • Eksik (Yetersiz) 4.0’dan 4.9’a
  • Zayıf 3.0’dan 3.9’a
  • Çok Zayıf 2.0’dan 2.9’a
  • Zorlukla Tamamlanabilir 1.0’dan 1.9’a
  • Tamamen Yanlış 0.0’dan 0.9’a

Facebook

0 comments