-->

RAP NEDİR ?TÜRKİYE'DE RAP


Rap Tarihi:
 Rap, bir müzik türüdür. Kökenleri 1970'li yılların getto Amerika'sına dayanmaktadır. Amerika'nın bazı varoş eyaletlerindeki çete gruplarının birbirlerini ezmek amacıyla hiphop kültürünün müzik koludur.
Rap, tam olarak müziğin temposuna göre uyarlanarak söylenen kafiyeli sözler bütünlüğüdür. Hiphop kültürünün içindeki başlıca dört unsurlardan biridir hatta en yaygın olanıdır. Diğer unsurlardan olan dj' lik, break dance ve grafiti, hiphop' ı yeterince popüler yapamadığı için rap yıllar boyunca değişime uğramıştır. O dönemlerde müzikle aynı ritimde şarkı söyleyenlere Mc denilirdi.
1973 senesinde rap terimi iki kayıt sayesinde hiphopla özdeşmiş gibi görünüyordu. Bunlardan ilki King Tim III (Personality Jock)’ dir ki bu şarkı hiphop' ın bilinen ilk kaydı olarak tarihe geçti.

Türkiye'de Rap ve Türkçe Rap

Türkiye’de türk kökenli rap yapanların çoğu genellikle Türkiye dışında yaşayan kişileredir. Avrupa'da en çok Türk'ün yaşadığı Almanya gelir. Almanya’ dan gelip rap yapanlara örnek olarak; Karakan, Cinai Şebeke, Erci-E ve bunların yanında mazileri daha eskilere dayanan Sirhot, Sagopa Kajmer, Ceza, Maho-B, Rapor 2 gibi rap grupları yer alır. Bu isimler türkçe sözlü rap’ e başlamadan önce daha önceleri İngilizce ve Almanca gibi dillerde rap müzik yapıyorlardı.
Ülkemizde rap müzik ilk “Cartel” grubu ile başlamıştır. 1995 yılında Almanya'dan Karakan, Cinai Şebeke ve Erci-E tarafından oluşturulan Cartel Türkçe sözlü rap müzik yaparak bir ilki gerçekleştirmişlerdir. İnsanları, o zamanlarda daha hiç böyle bir müzik tarzı ile karşılaşmadıkları için dinlerken inanılmaz bir hayret sarıyordu
Rap Müziğin Doğuşu"Cartel' e olan bu ilgi albüm satışlarına ve konsere gelen kişi sayılarına da yansıdı. O dönemde grubun menajerliğini yapan Ahmet San'ın gruba Türkiye'nin her yerinde konserler verdirdi. Ancak bu güzel giden konserler fazla uzun sürmedi çünkü grup kendi içinde anlaşmazlık yaşadı ve aralarından ayrılanlar oldu. Daha sonra tekrar bir birleşme oldu ama yine de istedikleri popülerliği tekrardan yakalayamadılar.
Cartel’ in başlatmış olduğu bu akım gençler arasında büyük bir ilgi uyandırdı. Hatta öyle ki rap yapmaya çalışan ilk gençler Almanya'da yaşayan gurbetçi Türkler' in bozuk şivesini bir stil sanmış ve onlar da o stilde rap yapmaya çalışmışlardır. Cartel grubunun etkisiyle yabancı dilde rap yapan kişiler bile Türkçe rap yapmaya başladılar. Derken daha sonra Karakan grubu da kendi albümlerini çıkardı. Nefret, Rapor 2, S.O.S, Silahsız Kuvvet ile mic check sinsilesi devam etti.

Türkçe Rap' e Ulaşmak

"Cartel grubunun yakaladığı başarıdan dolayı tüm plak şirketleri yeni rapçiler arayışına girdiler. Ama ancak raple yeni tanışan bu gençler arasından amatör rap müzisyenlerini buldular. Bu kişilere albüm çıkartan şirketle istedikleri başarıya ulaşamadılar.
Daha sonra rap biraz geliştikçe plak şirketleri istedikleri başarıyı elde edince bu sefer de albüm yapmak için plak şirketi bulmak zorlaştı.Durum böyle olunca rap müzisyenlerinin hemen hemen hepsi kendilerini internet dünyasına attılar.
Günümüzde de halen rap müzisyenlerinin kendilerini kanıtlayabileceği izleyici kitlesine ulaşabileceği en iyi ortam internettir. Bunlara örnek olarak günümüzdeki en iyiler olarak kabul edilen Ceza, Sagopa Kajmer gibi isimler internetten kendilerini tanıtıyorlar.
Facebook

0 comments