-->

MASA TENİSİ (PİN PON)

1890-1900 yılları arasında İngiltere ve Uzakdoğu ülkelerinde evlerdeki yemek masalarında oynamaya başlandığı bilinmektedir. 1895 yılında İngiliz iş adamı Gibbs'in çocuk oyuncağı olan celluloid topları Amerika'dan Ingiltere'ye getirmesi ve Jaques adlı spor malzemeleri imalatçısının bu toplarla birlikte masa ve raket imal ederek mağazalara dağıtmaya başlamasıyla masa tenisi spor olarak ortaya çıkmıştır. Masa Tenisinde Japonların 1950 yılından sonra raketlerini süngerle kaplamaları yeni bir dönem başlatmıştır. Raketler ileriki yıllarda değişik özellikteki süngerlerle kaplanmış ve en son olarak altı sünger, üstü pütürleri içeride olan lastikten oluşan ve toplam kalınlığı 4 mm geçmeyen sandwich lastikler kullanılmaya başlanmıştır. Masa Tenisinde son dönem top spin elemanının bulunması ile başlamıştır. Gelişen malzemeler ve oluşturulan yeni oyun kuralları masa tenisi sporunu fizik güç ve genel kondisyon  bakımından ağır bir çalışma gerektiren bir spor dalı yapmıştır.
 
 
Türkiye'de ilk defa 1920' li yılların ikinci yarısında başlandığı ve ilk kez Robert Kolej de oynandığı bilinir. Cazip ve hareketli bir spor dalı olan masa tenisi İstanbul'da hızla yayılmış ve ilk turnuva Altınordu Spor Kulübü tarafından düzenlenmiştir. Bundan sonra 1948 yılına kadar bir duraklama devresine giren Masa Tenisinin ikinci doğuşunu Güneri ARTUNKAL, Hamit PİSKİN, Aleko MARISIS ve Ojen READ gibi genç idealistlerle  birlikte bu spora gönül veren Kosta MAVRIDIS'in çabaları ile gerçekleştirilmistir. 1966 yılı masa tenisi için dönüm yılı oldu. Uzun yıllar çatısı altında oldugu Tenis Federasyonundan 1966 yılında ayrılarak bağımsız bir federasyon halinde örgütlenen Masa Tenisi Federasyonunun başkanlıgına tecrübeli bir gazeteci olan Ali ABALI getirildi.
 
Ülkemizde modern masa tenisi çalışmalarını 1967 yılında Türkiye'de göreve başlayan Macar Antrenör Hirbut başlattı.Daha sonra aynı ülkeden Yeno devam ettirdi. Yapılan bu çalışmalar Türkiye'de bayanlarda Selda DOĞAN, Kadriye POYRAZOĞLU  Erkeklerde Vasil ALEKSANDRISIS, Oktay ÇİMEN ve Gürhan YALDIZ gibi yetenekli sporcuların Uluslararası düzeyinde basarı kazanmalarını sağlamıştır.

Nasıl Oynanır?
Genel kuralları tenisin kurallarına bezmemektedir. Raketle vuruş yapılan top, saha dışına çıkmadan ağın iki yanı arasında gidip gelmektedir. Masa tenisi 3 veya 5 set üzerinden oynanmaktadır. Oyuncular, kendi sahasına gelen topun bir kez sıçramasından sonra topa raketle vurarak ağı diğer tarafındaki rakip sahaya gönderirler, gönderemediği taktirde rakibi bir sayı kazanmış olur. Her sayıdan sonra servis atışı yapılır ve her 5 sayıda bir servis atan taraf değişmektedir. Toplamda 21 sayıyı iki farkla bulan taraf seti kazanır. 20-20 berabere iken taraflardan biri iki sayı farkı yakalayana kadar her sayıda servis değiştirerek oynarlar. Servis atma şekli, bir elin avucu açıkken, havaya doğru atılan topa raketle vurularak yapılır. Sadece servis atılırken, top servis atanın sahasında zıplatılarak diğer tarafın sahasına atılmalıdır. Masa tenisi ikili eşli olarak da oynanmaktadır. Her iki tarafın da ikişer oyuncuyla oynadığı masa tenisinde, servis atışları her zaman masanın sağ yarısından yapılmakta, çapraz olarak karşı tarafın sağ yarısına atılmaktadır. Eşler servis atışlarını değişerek sırayla yapmaktadır.
Facebook

0 comments