-->

TERRARİUM(MİNYATÜR BAHÇE) YAPIMI VE HAKKINDA BİLGİ

Söylentiye göre1830‘larda botanik tutkunu  Dr. Nathaniel Ward, Londra’nın kirli havasından hiç hoşlanmıyordu. Birgün tesadüfen içlerinde torak kalıntısı kalmış kavanozların içerisinde bitkilerin daha rahat yetiştiğini gözlemledi.  
Zamanla geliştirilen bu yöntem ile iç mekanlarda bakmanın güç olduğu bitkiler koruma altına alınıp yaşatılırken, eşsiz minyatür bir doğal alan oluşturulmaya başlandı.
Özellikle son 1 senedir ülkemizde de çok yaygın olan bir botanik akım görüyoruz. Bir takım bitkiler hatta bazı böcekler çeşitli şekillerde bulunan akvaryumlarda veya fanuslarda yetiştirilmeye başlandı. Adına Terrarium (Teraryum) denen ve adeta bir sanat eseri gibi görünen bu çiçek topluluklarına küçük birer bahçe – akvaryum demek mümkün. 

Terrarium yapımı malzemeleri

Oldukça kolay temin edebileceğiniz Terrarium malzemeleri ile kendi küçük ekolojik ortamınızı oluşturabilirsiniz.

  • Cam bir kap, fanus, büyükçe bir ampul vs.
  • Çakıl taşı veya küçük taşlar
  • Aktif kömür, mangal kömürü
  • Torf toprak
  • Terrariuma uygun bitkiler
  • Süsleyebilecek malzemeler



Terrariumlarınızı satın alabileceğiniz gibi kendi zevkinize göre evinizde de yapabilirsiniz. Öncelikle ihtiyacınız olan bir fanus, kavanoz veya Terrariumunuzu oluşturacağınız herhangi bir kap. Büyük boy kavanozlar, cam demlikler de teraryum için yeterince uygun.
Esas önemli olan seçtiğiniz kabın yeterince derin ve çalışmanıza uygun genişlikte olması.  Güzelce yıkanmış ve kurulanmış kabımız artık mini botanik bahçemiz olmaya hazır! 
Kabın altına çakıl taşlarını veya küçük taşları bir miktar yerleştirin. Bu sadece görsellik açısından değil, ekolojimizin temelini oluşturmak için de çok önemli bir detay.




Altta olan taşları kabın tabanında birikecek suları neme çevirme görevini üstleniyor böylelikle bitkimizin köklerinin çürümesini engelliyor.

Çakıl taşlarından daha küçük hale getirdiğiniz aktif kömürleri, taşların üzerine serpiştirin. Böylelikle toprağın daha taze kalmasına yardımcı olmuş olabilirsiniz.
Kömür, kabınızın içerisinde ve toprakta oluşabilecek bakterilerin önüne geçecek, küf oluşumunu engelleyecektir.

Kömürlerin üzerine torf döküp elinizle bastırın. Torf yüzde yüz organik olan bir çeşit toprak ürünüdür. Toprak düzenleyici olarak da bilinir. Her çeşit bitkinin yetiştirilmesinde kullanılabilen ve bitki için en ideal büyüme ortamını oluşturacak topraktır. 


Daha sonra minik çukurlar açarak bitkilerinizi kabın içerisinde yerleştirebilirsiniz. Buradan sonrası tamamen sizin zavkinize ve de hayal gücünüze bağlı olarak şekilleniyor.

Facebook

0 comments