-->

MANTAR MEŞESİ AĞACI HAKKINDA BİLGİ

Osmanlı Padişahı Sultan ikinci Abdülhamid'e 135 yıl önce İspanya'dan hediye gönderilen "mantar meşesi"


Ülkemizde doğal mantar meşesi ormanları yoktur. İstanbul ve İzmir'e,daha çok dekoratif bir ağaç türü olarak, bundan yaklaşık 200 yıl önce getirilerek yetiştirilmiştir. Türkiye'de halen,normal gelişimini sürdüren 3-15 yaş arasında 1000-1500 adet mantar meşesi olduğu tahmin edilmektedir. Bunlar genellikle Ege ve Akdeniz bölgelerine dağılmış durumdadırlar.İlk dikilen mantar meşeleri tohum vermeye başlamışlardır.


Kabuğundan elde edilen contanın, birçok iş kolunda kullanılmasıyla stratejik öneme sahip Mantar Meşesi kabuğunun hafifliği, soğuğa ve sıcağa dayanıklılığı, yanmaması gibi özelliklerin mantar meşesinin bir çok sektörde tercih edilmesini sağlıyor."Mantar meşesi, özellikle astronotların kıyafetlerinde, kozmik odaların ses ve ısı yalıtımında, otomotiv motorlarındaki contanın yapımında kullanılıyor. İlaç ve gemi sanayisinde, şarap şişelerinin tıpalarında, köprü ayaklarında ve demiryollarında titreşim emici malzeme olarak değerlendiriliyor" Ortalama 250 yıl ömrü olan ağaçlardan, 9-10 yılda bir ağaç başına 70 kilo kabuk elde ediliyor ve kilosunun yurt dışında 200-300 avrodan alıcı bulunuyor. Portekiz, İspanya, Cezayir gibi az sayıda ülkede yetiştirilen mantar meşesinin, özellikle İspanya ve Portekiz ekonomisinde büyük önemi olduğu biliniyor. Dünyada yılda ortalama 295 bin ton mantar meşesi kabuğu üretimi yapılıyor.
Doğal yayılışı alanı kabaca 34-45 kuzey enlemleri arasında bulunan güney-batı Avrupa ile kuzey-batı Afrika ülkeleri ile sınırlıdır. En geniş yayılışını Portekiz (560 000 hektar) ve İspanya'da (500 000 hektar) gösterir. Dünya mantar meşesi orman alanlarının yaklaşık yarısına sahip bu iki ülke,dünya mantar ihtiyacının yaklaşık %80'ini karşılamaktadır . Bu ülkeleri İtalya,Cezayir,Fas,Fransa ve Tunus izlemektedir. Ayrıca,Korsika ve Sardunya adaları ile Arnavutluk'ta da az miktarda doğal olarak bulunduğu tespit edilmiştir.

Facebook

0 comments