-->

MALCOLM X KİMDİR?

MALCOLM X


Asıl adı Malcolm Little olan Malcolm X 19 mayıs 1925'de Ohama şehrinde doğdu.Bir süre sonra  Milwauke'ye taşındırlar.
Annesinin ismi Louise Norton Little'dır.Annesi siyahi ırktan olan biriyle Kafkas ırkından olan birinin çocuğudur kısa ismi ile ''Mulatto''dur.Babası ise Earl Little adında bir Baptist Hristiyan vaizdir(vaaz verici).Babası hiç bir zaman siyahilerin gerçek özgürlüğe kavuşamayacağına inanıyordu.
1929 yılında evleri yakıldı.1931 yılında babası ise Ku Klux Klan tarafından öldürüldü.
Bu olaylardan sonra ailenin psikolojik ve maddi sorunları başladı.Annesi akıl hastanesine yatırıldı.Sekiz kardeş olan Malcolm X kardeşlerinden ayrı farklı yetimhaneler ve bakım evlerine gittiler.Ardından Malcolm X evlatlık olarak bir aileye verirler.Sonrasında bu aile Malcolm X 'i siyah mahallesindeki bir ilk okula yazdırır.
Lise döneminde ise liseyi başarılı bir öğrenci olarak sınıf birincisi bitirir.Malcolm X'in öğretmeni ''avukatlık siyahilere göre değil marangoz olmasının daha doğru olduğunu söyler'' der.
Üniversiteye gidemeyince ise küçük yaşta çalışmaya başlar.
O zamanın siyahi yaşam tarzına iyice ayak uydurarak kendini Harlem'de bulur.

Fuhus,kumar,ot çetelerinini ''Detroit Red'' isminde koordine etmeye başlar.
Sonra hırsızlıktan 10 yıl hapse mahkum edilir.


İçindeki öğrenme aşkıyla hapishane kütüphanesindeki tüm kitapları okur.Hatta doktorasının bir kısmını hapishanede yazmıştır.
Ona göre üniversiteden sonra en iyi düşünme yeri hapishanedir.

Hapishanede 7 yıl geçirdikten sonra Harlem'e Detroit'teki kardeşinin yanına gitti.
O ara Wallace D. Fard tarafından kurulan ve Elijah Muhammed (Elijah Poole) tarafından yönetilen siyahi bir Müslüman grup olan Nation of islam'ın (NOI) öğretilerine katılarak islamı benimser.

1952'de şartlı tahliye edildiğinde Detroit, Michigan'a gidip  bu kentteki NOI mabedine katılır.
Sonrasonda ise Little" soyadını bir köle adı kabul eder ve kayıp kabile adının altını çizmek için "X" adını alır.Bununla birlikte NOI geleneksel İslam'ın aksine ırkçı bir yapıya sahiptir. Zira beyazların "doğaları gereği şeytan" ve Tanrının siyahi olduğunu ilan eder. NOI yakın gelecekte beyaz insanların yok edilip siyahilerin Allah'ın yönetiminde hükmedeceği büyük bir savaş olacağını varsayar.

1958'de ise Betty Sanders'la evlenir.NOI içindeki yükselişi devam eder ve1954'de Elijah Muhammed onu Harlem ana mabedinin imamı olarak atar.
Ulusal konuşma programları, televizyon söyleşileriyle ve hareketin ana gazetesi olan "Muhammed Speaks"i kurarak NOI'nin adını duyurur.Ve hızla artan taraftar kitlesine sahip olur.Siyahi müslümanlar adına ülke gündeminde yer almaya başlar.
Malcolm X siyahi entistüler kurup vatandaşlık hakları önderi Martin Luther King'i eleştirir.
Malcolm X, bizden niye nefret ediyorsunuz?" diye soran beyaz muhabire, "Bizi yüzyıllar önce buraya getiren, tarihimizden, kültürümüzden, dilimizden ayıran, hayvan gibi alıp satan beyaz adamdan nefret edip etmediğimi nasıl sorabilirsin? Bu bir tecavüzcünün iğfal ettiği kızcağıza "benden niye nefret ediyorsun" diye sorması gibi bir şeydir. Artık siyah adama söyleyecek sözünüz kalmadı. Sizin süreniz doldu, geminiz kalktı. Beyaz şeytanı çalkantılı denizlerde, sert rüzgarlar bekliyor. Zalimler devrilmeye mahkumdurlar, beyinleri yıkanmış 'Tom amca'lar da birlikte helak olacaklar!..
Malcolm X, bu kadar sert konuşmasına rağmen göstere göstere "kansız devrim" ibaresinin altını çizer. Aslında istedikleri çok şey de yoktur. Dertleri okumak, mevki sahibi olmak, yemek salonlarına, tiyatrolara, parklara ve... Ve bir de beyazların girdiği tuvaletlere girebilmektir, o kadar.

Batı kültürü ve dayandığı Yahudi-Hıristiyan dini geleneklerin doğal olarak ırkçı olduğunu ve şiddetsizliğin "ahmakların felsefesi" olduğunu öne sürer. 
Bunun yanndan NOI ile arasında gerginlik oluşur ve Malcolm X Elijah Muhammed'in bulundukları topluluktan 6 kızla yasal olmayan ilişkisi olduğunu ögrenir.

Malcolm X, 1963'te Başkan John F. Kennedy'nin ölümü üzerine bunun "yapılan kötülük eninde sonunda sizi tekrar bulur" tespitinde bulununca olan olur.
Basın bu durumu siyahı siddet ve başkaldırı olarak görür.
Elijah Muhammed tarafından Malcolm X susturulmasını istemiştir.Malcolm X sessiz kalmak yerine 1964'de hareketten ayrılır ve politik alanda çalışmaya adanan İslami bir hareketi, "Müslim Mosque"inyi kurar.1964 yılında ilk kez hacca gider. ABD'ye dönünce el-Hac (hacı) Malik el-Şahbaz adını alıp Sünni İslam'ı benimser.Beyazların artık şeytan olmadığını ilan ederek "gerçek kardeşliği" bulduğunu duyurur. 
Afrika Birliği Organizasyonundan (OAU) esinlenilenerek Afro-Amerikan Birliği Organizasyonunu (OAAU) kurar. 



Malcolm X yaşam hikâyesini yazması için yazar Alex Haley'le beraber çalışır. Bu kitap taslağında daha sonra The Autobiography of Malcolml X (1965) adıyla basılır.15 Şubat 1965'te East Elmhurst, New York'taki evi bombalanır; ancak ailesi yara almadan kaçar. Ancak bu bombalamadan 6 gün sonra, 21 Şubat 1965 tarihinde 6 silahlı kişi Malcolm X'in konuşma yaptığı kürsüye yakın mesafeden 15 el ateş ederler. New York Presbyterian Hastanesine ulaştığında, öldüğü ilan edilir.
Mart 1966'da katilleri Talmadge Hayer, Norman 3X Butter ve Thomas 15X Johnson cinayetten suçlu bulunurlar. Üçüde NOI üyesidirler.Malcolm X'in hayatı, yönetmenliğini Spike Lee'nin yaptığı ve kendisini Denzel Washington'un canlandırdığı 1992 yapımı bir sinema filmine konu olmuştur.
Facebook

0 comments