-->

GÖZÜNDEN KAN FIŞKIRTAN KERTENKELE

Boynuzlu Teksas Kertenkelesi



Her canlının kendine ait bir savunma sistemi vardır.Bazı canlılar kora kor mücadele içerisindeyken bazıları ise akıl almaz savunma taktikleriyle öne çıkarlar bu fantastik canlılardan bir tanesi de Boynuzlu Teksas Kertenkelesi.

Boynuzlu Teksas Kertenkelesi genellikle ismini aldığı Amerika'nın Teksas eyaletinde bulunmaktadır.
Cinsi ise Phrynosoma tipi pullu bir sürüngendir.Bu kertenkele türü çöl ikliminde yaşayabilir sırtındaki pulları da buradan gelmektedir.O pullar çöl sıcağında kertenkelenin vücudundan  su kaybını gidermek için çölde adapte olmuştur tıpkı derisinin kalınlığı ve dikensi yapısı gibi.
Deri yapısı ise kurak bir iklimden çıktığının göstergesi gibidir adeta kurumuş bir toprağı andırır bu şekilde ise fark edilme riskini azana indirir.

Boynuzlu Teksas Kertenkelesi en hızlı kertenkele türleri arasında yer alır.Çöl ortamına göre adapte olan bu kertenkele çöl koşulları yüzünden hızlı olmak zorundadır yoksa hayati risklerle karşılaşabilir.

Doğada ender rastlanan bu türün ana besini karıncalardır.Esnek dili sayesinde karıncaları kaçınılmaz bir sona hazırlar.

PEKİ YA KENDİ HAYATI RİSKE GİRERSE?

                         

Boynuzlu Teksas Kertenkelesi hayatının riske girdiğini hissederse hızını kullanarak orayı terk eder köşeye sıkıştığını düşündüğü vakit ikinci savunma sistemi olan gözlerinden rakibine doğru kan fışkırtır bazı hayvan bilimcileri bunu kandaki zamanla oluşmuş bir kimyasal bir değişim olarak açıklar ama derinlemesine incelediğimizde kanın hiçbir kimyasal bozuntuya uğradığı görülmez.
Göz kapaklarının altında uzunlamasına bir kan birikintisi vardır dersinin sertliğinden faydalanarak kendini sıkmasıyla alttaki basıncın fazlalığından dolayı kanı havaya doğru fışkırtarak ve rakibinin üstüne yayar bunun amacı rakibi korkutmaktır.Bu savunması rakibi korkutup kaçırmaz ise son care olarak kendi boyutunu büyük göstermek için kabarır ve saldırı pozisyonuna geçer.Bu savunması da başarısız olursa Teksas kertenkelesi sonuna kadar direnerek rakibine teslim olur.
Facebook

0 comments