-->

TÜYSÜZ KEDİ (SFENKS) HAKKINDA BİLGİ


Tüysüz Kedilerin Doğuşu:
Tüysüz Sfenks tesadüfen ortaya çıkmış kedi türlerindendir. Kanada'nın Toronto şehrinde genetik mutasyon sonucu ;siyah beyaz evcil bir kedinin eşsiz olduğu fark edip çoğaltmak için harekete geçtiler. Bu ilk tüysüz erkek kedi ve 1970'lerin ortalarında doğan bütün tüysüz kediler (Devon Rex)türü gibi tüyü olan kedilerden doğdular. Tüysüzlük geni çekiniktir bu yüzden ilk Tüylü-Tüysüz eşleşmelerinden bazı kediler tüylü ve tüysüz doğmuştur.
Kanada Tüysüz Kedileri olarak bilinen tür. Uluslararası Kedi Derneği Üreticileri tarafından , Mısır çöllerinde bin yıllardır rüzgarların ,suyun ve kumun sebep olduğu erezyonlara dayanmış eski ve pürüzsüz kireç taşından heykelreri referans  alarak  Sfenks adı verilmiştir.

Tüysüz Kedi Cinsleri:

Üç cins tüysüz kedi vardır. Bunların ikisi Rus Sfenksi ( Peterbald ve Don Sphynx) bir tanesi Kanada Sfenksidir. Genel anlamda bu üç cinste tüysüz ve büyük benzerlikler taşımakta olduğundan Sfenks ırkı olarak bilinmektedir.

 Sfenks ırkı orta boy görünümünde 3,5 kg ile 7 kg arasındadır. Tüm vücudunu deri kaplar, kafa, bacaklar ve vücuttaki deri tüysüz ve buruşuk bir yapıya sahiptir. Orta kemik yapısı ile oldukça kaslıdır. Kafa yapısı üçgen şeklinde olup, belirgin yanak kemikleri, kısa burnu ,  ve kafa yapılarına göre büyük üçgen kulakları vardır.. Sfenks ırkı kedilerinin bıyıkları olmamakla beraber bazılarının ağız çevresinde kısa tüyler görülebilir.
Ağız ve burun kısmı yuvarlaktır ve ağız kısmı dışa doğru çıkıktır. Gözleri kafa yapısına göre büyük ve limon şeklindedir. Göz rengi vücud rengine göre değişiklik gösterir. Karın kısmı yuvarlak olup bel kısmı kasları iyi geliştiği için çok güçlüdür. Ön bacakları arka bacaklarına göre daha kısa olup, patileri kalın bir görünüme sahiptir. Sıkı ve iyi gelişmiş kasları vardır. Kuyruğu uzun ve silindir şeklindedir.
Her renkte ve desende olmaları mümkündür.

Tüysüz Kedi Sfenks ırkı, oldukça cana yakın, zeki, oyuncu, ağırbaşlı ve sahibine bağlı kedilerdir. Saldırgan değillerdir. Sıcağa, neme ve soğuğa karşı çok duyarlıdır. Bu özellikleri ile sahibi bilinçli olursa ev ortamınına uyum sağlayabilirler.

Tüysüz Kedilerin bakımı: 
Sfenks ırkının vücud bakımı hassas yapılmalıdır. Sfenksler de tüysüz olmasına rağmen tüy kökleri vardır ve bu köklerde yağ birikimi oluşur. Tüylü kedilerde oluşan yağlar tüyler ile dışarı çıkarken Sfenksler de tüy olmadığından dolayı yağlar derinin üzerinde birikir. Bu yağların temizliği yapılmaz ise kötü bir koku yaymaya başlarlar.
Sfenks ırkı temizliği ıslak bez ile ile sürekli yapılmalıdır. Ciltleri tüysüz olduğundan dolayı çok hassastır, bu nedenle fırça yada benzeri ürünler kullanıldığında cildine zarar verirsiniz. Bu kedilerin temizliğini yumuşak şampuanlar, kedi losyonları ve kremleri kullanarak ta yapabilirsiniz çok sık yıkanması önerilmez.

Tüysüz Kedi Sfenks ırkı, güneş ışığından korunmalı, kış aylarında üşümemesi için yüksek kalorili besinler verilmelidir.


Facebook

0 comments