HZ. MUHAMMED'İN HADİSLERİNDEN SEÇMELER
HADİS NEDİR?
Hadis, peygamber efendimiz tarafından buyrulan mübarek sözlü yazılardır. Hadisler Efendimiz tarafından söylenilen, İslam alimleri tarafından yazıya dökülen ve günümüze kadar gelmeyi başaran sözlerdir.
HADİSİN ÖNEMİ: Hadisler ; bize Kur’anı açıklar, ibadetlerin yapılış şekillerini açıklayan,Fıkhın (İslam hukukunun) Kur’andan sonra en önemli ana kaynağıdır. Kur’an-ı Kerimde olmayan dini hükümleri ortaya koyar, İslam modelini oluşturur.
- Kişi dostunun yolundadır.O halde sizden her biriniz dost edineceği kimseye iyi dikkat etsin.(Hadis-i Şerif)
- Lâ havle velâ kuvvete illâ billâh”ı çok söyle. Çünkü o, Cennet hazinesidir.(Hadis-i Şerif)
- Ekmeğe saygı duyun! Kim sofradaki ekmek kırıntılarını yerse günahları bağışlanır.
- Kadınlarınıza eziyet etmeyin! Onlar, Allah’ü teâlânın sizlere emânetidir. Onlara yumuşak olunuz ve iyilik ediniz! (Hadis-i Şerif)
- İnsanların dünyada endişesi en büyük olanı mümin kimsedir. Çünkü hem dünyası, hem de âhireti için endişelidir.(Hadis-i Şerif)
- Beş günah vardır ki, keffâreti yoktur.Bunlar; Allâh’a şerik koşmak,bi-gayri hakkın adam öldürmak,mümine bühtan ve iftira etmek, muharebe günü kaçmak ve yalan yere yemin ile hakkı iptal etmek.(Hadis-i Şerif)
- Farz ibadetlerinden sonra Allâh yanında amellerin en sevgilisi (rızâsına muvâfık olanı) , müslümanın kalbine sevinç koymaktır.(Hadis-i Şerif)
- Mazlumun bedduâsından sakın.Çünkü,onun duâsıyla Allah arasında (kabûlünde mani) bir perde yoktur.(Hadis-i Şerif)
- Allah bir kuluna hayır murâd ederse onun gönlüne zenginlik ve kalbine takvâ verir.Bir kuluna da şer dilediği vakit fakirliği iki gözünün önüne getirir.(Hadis-i Şerif)
- Gizli ve âşikâr her işinde,Allah’dan korkmayı tavsiye ederim..(Hadis-i Şerif)
- Kalplerinizi az gülmek ve az yemekle ihyâ ediniz, açlıkla temizleyiniz ki yumuşasın ve parlasın.(Hadis-i Şerif)
- Kıyâmet günü Cennete ilk çağırılacak, varlıkta da darlıkta da Allah’a çok hamdedenlerdir.(Hadis-i Şerif)
- Kıyâmet gününde ilk hesaplaşacak kimseler, komşulardır.(Hadis-i Şerif)
- Bütün insanlar günah işler, fakat günah işleyenlerin en hayırlısı, tövbe edenlerdir.(Hadis-i Şerif)
- Her kim Ramazan’ı tutar, sonra da ona Şevval’den altı gün ilâve ederse, bütün seneyi oruç tutmuş gibi olur.(Hadis-i Şerif)
- Kişi haksız olarak bir şeye lânet ederse, o lânet kendine döner.(Hadis-i Şerif)
- Kurban kesiniz. Onunla nefsi temizleyiniz. Bir kimse, gününde kurbanını alır, kıbleye yatırırsa, onun boynuzu, tersi, kanı, kılı ve her zerresi Kıyâmet Günü o kimse için hazır olur. Yere düşen kan, Alah’ın muhâfazasına düşmüş olur. Az infak edin, çok ecir alın.(Hadis-i Şerif)
- Hiçbir farz namazı kasten terk etme. Kim namazı kasten terk ederse, İlâhı koruma ve teminattan mahrum kalır.(Hadis-i Şerif)
- Kim, insanların dînî işlerinde Allah’ın faydalı kıldığı bir ilmi gizlerse, Allah, Kıyâmet günü onu ateşten bir gem ile gemler.(Hadis-i Şerif)
- Kim, insanların kalbini çekmek için kelamın kullanılışını öğrenirse, Allah Kıyâmet günü, ondan ne farz ne nâfile hiçbir ibâdetini kabul etmez! (Hadis-i Şerif)
- Dostunu zaman zaman ziyaret et ki sevgin artsın.(Hadis-i Şerif)
- Nimetleriyle sizi beslediği için Allah’ı sevin. Beni de Allah sevgisi için sevin. Ehl-i Beytimi de benim sevgim için sevin.(Hadis-i Şerif)
- Fitneden kaçının! Çünkü o esnada dil, (tesir bakımından) kılıç darbesi gibidir.(Hadis-i Şerif)
- Kim her gün farzlar dışında on iki rekat (nâfile) kılarsa Allah onun için cennette mutlakâ bir ev inşa eder.(Hadis-i Şerif)
- Sen bir cemaate akıllarının almayacağı bir şey söylersen mutlakâ bu, bir kısmına fitne olur.
- Bir kimse bir mazlumla onun hakkını alıncaya kadar yürüse ayaklarının kaydığı günde Hak Teala onun iki ayağını sabit kılar. (Hadis-i Şerif)
- Kulun dili doğru olmadıkça kalbi doğru olmaz. Kalbi doğru olmadıkça da îmânı doğru olmaz.
- Duâ rahmetin, abdest namazın, namaz Cennetin anahtarıdır.(Hadis-i Şerif)
- Mü’minin niyeti, amelinden hayırlıdır.(Hadis-i Şerif)
- Ümmetimden bir grup insan Kur’an’ı muhakkak sûrette okuyacak. Ancak bunlar, okun avı süratle delip geçtiği gibi dinden çıkacaklar.(Hadis-i Şerif)
- Veyl, cehennemde bir vadidir. Kâfir orada, kırk yıl batar da dibine ulaşamaz.(Hadis-i Şerif)
- Şeytan tek başına olanla, iki kişi beraber olana sıkıntı verir. Eğer üç kişi olurlarsa onlara sıkıntı veremez.(Hadis-i Şerif)
- Allah yolunda öldürülmem; bana bütün evlerde ve çadırda yaşayanların benim olmasından daha sevgilidir.(Hadis-i Şerif)
- Mü’min hazırlığı, (malı) avucu içine aldığıdır.(Hadis-i Şerif)
- Ümmetim yağmur gibidir, evveli mi, âhiri mi daha hayırlıdır bilinmez.(Hadis-i Şerif)
- Ne kadar yaşarsan yaşa, sonunda öleceksin; ne kadar seversen sev, sonunda ayrılacaksın; Dilediğini işle muhakkak karşılığını görürsün!(Hadis-i Şerif)
- Allah gönderdiği her derdin, şifâsını da göndermiştir.(Hadis-i Şerif)
- Her namazın arkasında Âyetü’l Kürsî ‘yi okuyanın cennete girmesine ölümden başkası mâni olamaz (ölünce cennete girer).(Hadis-i Şerif)
- Îmân’ın efdali; nerede olursan Allah’ın seninle beraber olduğunu bilmendir.(Hadis-i Şerif)
- Müslümanların gizli hallerini araştırmayınız. Kim Müslümanların gizli hallerini araştırırsa Cenâb-ı Hakk onun gizli hallerini açığa vurur. Evinin içinde bile olsa onu rezil eder.(Hadis-i Şerif)
- Kazancın en hayırlısı, insanın kendi eli ile olan ameli (sanatı, mesleği) ve her bir mebur (hîleden uzak, iyi) ticâret muâmelesidir.(Hadis-i Şerif)
- Pişmanlık, tövbedir.(Hadis-i Şerif)
- Kim bir serçeyi gereksizce öldürürse, o serçe kıyâmet günü arşın altından şöyle seslenerek gelir: Sor şuna Yâ Rab! Beni niçin menfaatsiz yere öldürdü.(Hadis-i Şerif)
- Kim, bir zümreye benzemeye çalışırsa, o, onlardandır.(Hadis-i Şerif)
- Dinde namazın yeri, vücûtta başın yeri gibidir.(Hadis-i Şerif)
- Sirkenin balı bozduğu gibi, kötü ahlâk ameli ifsâd eder. (Hadis-i Şerif)
- Ahlâk güzelliği, kişinin saâdetindendir.(Hadis-i Şerif)
- Kim, dâvet edilmediği bir yemeğe giderse, hırsız olarak girmiş ve yağmacı olarak çıkmış olur.
- Bir iş yapmak istediğin zaman iyice düşün. Eğer sonu iyi ve fâideli ise yap. Eğer sonu zararlı ve günah ise terk et.(Hadis-i Şerif)
- Ezan ile kâmet arasında duâ reddolunmaz.(Hadis-i Şerif)
- Yazıklar olsun o kimseye ki halkı güldürmek için yalan söyler. Veyl (azâbı) ona, veyl (azâbı) ona, veyl (azâbı) ona.(Hadis-i Şerif)
- Sabah (namazı vakti) uykusu, rızka mâni olur.(Hadis-i Şerif)
- Dilini tutmak hikmettir; ne var ki, yapanları pek azdır.(Hadis-i Şerif)
- Yalan yere yemîn etmek, evleri ıssız bırakır.(Hadis-i Şerif)
- Kim, aza şükretmezse, çoğa şükretmez.(Hadis-i Şerif)
- Duâ ibâdetin ta kendisidir.(Hadis-i Şerif)
- Her kim Allah’a itâat etmemeye yemin ederse, Allah’a itâat etsin (ve yemin keffâretini versin) ve her kim âsî olmaya yemin ederse Allah’a âsî olmasın (ve yeminin keffâretini versin.)(Hadis-i Şerif)
- Kim bir şey üzerine yemin eder de başka bir şeyi yemin ettiği şeyden daha hayırlı görürse, hayırlı olan şeyi yapsın, yemininden dolayı keffâret versin.(Hadis-i Şerif)
- Kişinin iyiliği kendini sevindirir, kötülüğü de üzerse, işte o mü’mindir.(Hadis-i Şerif)
- Kıyamet yaklaştı, halbuki insanların dünyâya karşı ancak hırsları artıyor. Dünyâ, ancak onların (Cenâb-ı Hakk’a) uzaklıklarını ziyâdeleştirir.(Hadis-i Şerif)
- Üç nevi insana merhamet edin: Bir kavmin fakir düşmüş zenginine, zelîl olmuş azîzine ve bir de ahmakların ve câhillerin oyuncağı olmuş âlime!(Hadis-i Şerif)
- Kim Allah’a kavuşmaktan hoşlanırsa, Allah da onun kavuşmasından hoşlanır; kim Allah’a kavuşmaktan hoşlanmazsa, Allah da onun kavuşmasından hoşlanmaz.(Hadis-i Şerif)
- Dünyâdan yüz çevirmek, kalbi ve bedeni rahatlatır. Dünyâya tama’ etmek ise keder ve hüznü uzun kılar.(Hadis-i Şerif)
- Kim, îmânın tadını bulmayı severse, sevdiğini sâdece Allah için sevsin!(Hadis-i Şerif)
- Hayânın hepsi hayırlıdır.(Hadis-i Şerif)
- İnsanların kıymetini bilmedikleri iki tane nimet vardır. Biri sağlık, biri de boş vakittir.(Hadis-i Şerif)
- Allah’ü Teâlânın kula en yakın olduğu zaman gecenin ikinci yarısıdır. O saatte Allahü teâlâyı zikredenlerden olabiliyorsan ol! (Hadis-i Şerif)
- Gece uyanınca, şu duâyı okuyan, her istediğine nâil olur: “Lâ ilâhe illallahü vahdehü lâ şerîke leh, lehül mülkü ve lehül hamdü ve hüve alâ külli şey’in kadîr sübhanellahi velhamdülillâhi ve lâ ilâhe illallahü vallahü ekber velâ havle velâ kuvvete illâ billahil aliyyil azîm.(Hadis-i Şerif)