-->

GELENEKSEL KORE SANATLARI HAKKINDA BİLGİ


Üç Krallık dönemine ait Goguryo halkının güçlü karakterini, yaşam görüntülerini bizlere tanıtan Goguryo’nun kral mezarlarında bulunan duvar resimlerinden Suryom resmi, Pungsok resmi, Muyong resimi, Saşin resmi gibileri vardır. Bekce Hanedanlığında zarif ve estetik güzelliği oldukça fazla bir resim sanatı gelişmiştir. Ayrıca Şilla’nın kral mezarlarından Çonmaçong’daki Çonma resmi Şilla resim sanatının güzelliğini gözler önüne sermektedir. Bunun gibi Goguryo, Bekce, Şilla hanedanlıklarından oluşan Üç Krallık Dönemi sanatı, karşılıklı ahenk oluşturarak Kore kültürünün gelişmesinin temeli olmuşlardır.
Goryo döneminde Çin’in etkisiyle doğa resimlerinin yanında Budist tapınaklarında duvar resimleri gibi Budist resimler çok çizilmiştir. Coson döneminde birçok türde çeşitli resimler çizilmiştir.
Geleneksel resimi yağlı boya ile çizilen batı tarzı resimlerden farklı olarak, kâğıda ya da ipek kumaşlara yapılan, renkleri bütün doğallığıyla yaşatan sulu boya resimlerdir. Boyama yöntemine göre sınıflandıracak olursak siyah mürekkeple çizgilerle boşlukları yaşatan Sumukhva, bunun üzerinin incecik boyanmış hali olan Sumuk Damçehva ve siyah çizgilerin üzerinin koyuca boyandığı Çesekhva olmak üzere üç çeşit yöntemden söz edilebilir. Geleneksel resmin türleri aşağıdaki gibidir.

– Doğa resimleri Dağ, nehir, vadi, kayalıklar gibi tabiatı konu alan resimler
– İnsan resimleri : Portre, güzel kadınlar gibi insanları konu alan resimler
– Kayıt resimleri: Tarihi olayları ya da özel insanları gerçekçi bir şekilde konu alan resimler
– Çiçek ve kuş resimleri: Çiçeklerle kuşları konu alan resimler
– Bilgin resimleri: bilim adamlarının ya da soylu insanların eğitim ya da hobi amaçlı çizdikleri resimler

– Deniz canlıları resimleri: Balıklar, denizkızları, karides gibi deniz canlılarını konu alan resimler
– Gelenek resimleri: Halkın yaşayışını görüntüleyen resimler
– Halk resimleri Toplumun yaşam tarzını olduğu gibi yansıtan, sanat dersi almamış halktan ressamların çizdiği gerçekçi ve mütevazı resimler
Çömlekler
Toprağa bir şekil verip ateşte pişirilmesi sanatına çanak-çömlek(Doca) sanatı denir. Kore halkı 7-8 bin yıl önce toprak kapları kullanmaya başlamış, Şilla döneminin sonlarında gerçekleşen Çin’le ticaret vasıtasıyla yeşil porselen tekniği kabul edilmiştir. Yeşil porselen Goryo döneminde girerek Kore’ye özgü bir yeşil renkle gelişmiş, onun bu muhteşemliği dünyada tanınmış ancak Goryo’nun sonuna doğru giderek yok olmuştur.

Coson’un ilk dönemlerinde Bunçong Sagi denilen sade bir güzellik taşıyan porselenler yapılmış, bundan sonra da sade beyaz renkli Bekca ve Çonghva Bekca porselenleri ünlenmiştir. Kore seramiği iyi toprakla yapılır, kaliteli ve berraktır. Kendine özgü ve sağlam bir güzellik taşıması en büyük özelliğidir.

Facebook

0 comments