-->

BORNEO ADASI HAKKINDA BİLGİ

Borneo Adası Hakkında Bilgi Borneo Adası Nerdedir? Borneo Adasının Yüz Ölçümü Nedir? Borneo Adasında Hangi Hayvan Türleri Vardır? Borneo Adası Hakkında Kısa Bİlgi.


Borneo Adası 743.330 km² yüz ölçümü açısından dünyanın en büyük üçüncü adasıdır. 4.095 m rakımla Güneydoğu Asya'da bulunur ve Endonezya, Malezya ve Brunei tarafından paylaşılmıştır. (2009) a göre 18,59 milyon nufüsa sahip olan Adaya Borneo adı  ilk olarak Hollandalı kâşifler tarafından verilmiş olup Batı'da da yaygın olarak kullanılmaktadır.
 Batı Kalimantan, Orta Kalimantan, Güney Kalimantan,  Doğu KalimantanKuzey Kalimantan
Malezya Takımadaları, Büyük Sunda Adaları Borneo'ya bağlı takımadalardır.




Boreno gibi dev bir botanik ada tabi ki sadece Rafflesia’ya ev sahipliği yapmıyor. Bu ada ya özgü olan Borneo orangutanı,  uzun burunlu maymun, borneo cüce fili ve bunun gibi birçok canlı burada yaşamakta. Özellikle Borneo orangutanı bu bölgeye turist akınının en önemli sebeplerinden biri. Orman Adamı da denilen bu türü, Borneo’nun Sabah -Kuching bölgesinde bulunan Semenggoh Sarawak Doğa rezervinde yakından görülürler  bu sevimli ve bir o kadar da heybetlidirler.Gerçekten inanılmaz zeki hayvanlar hatta o kadar zekiler ki kendilerine yağmur yağdığında büyük yapraklardan şemsiye yapabilen, ağaçlara yatak yapabilen canlılar. Maalesef tehlikede olan her tür gibi Borneo orangutanı da özellikle Palmiye ağacı yetiştiriciliği yüzünden, yağmur ormanlarının giderek azalması sebebiyle yok olma riskiyle karşı karşıya.

 Borneo’nun genel olarak her yerinde görebileceğiniz uzun burunlu maymun da oldukça ilginç bir tür olup nehir boyunca  ağaç tepelerinde ailece yaşayan, gerek şekilleriyle olsun gerek sempatik hareketleriyle olsun çok hoş görüntüler veriyorlar. 





Rafflesia Çiçeği :  Aslında kökü ve yaprakları bulunmayan bir parazit bitki. Rafflesia’nin tek görünen kısmı kırmızı renkli çiçekleri. Kötü kokusundan dolayı “Ceset Çiçeği” olarak da adlandırılıyor.
Dünyanın en büyük çiçeğinin çiçek açması tam 1 hafta sürüyor ve çiçek tam olarak açıldıktan sonraysa 1 hafta içinde ölüyor. Yani bu muhteşem çiçeğin ömrü yalnızca 2 hafta. Rafflesia her ne kadar kötü koksa da bu insanların ilgisini çekmesine engel olamıyor. Dünyanın en büyük çiçeği unvanını taşıması sebebiyle açması tüm dünyada heyecanla bekleniyor ve bu nadide çiçeğin açışına şahit olanlar ve daha da önemlisi ömrü kısacık olmasına karşın yakından görme şansını yakalayanlar tabi ki kendilerini ayrıcalıklı hissediyorlardır.





Facebook

0 comments