-->

Kutsal Evlilik ve Zeus’un aşkları














Zeus ile Hera ve Hierosgamos 

Zeus kehaneti gerçekleştirip babası Kronos’u yendikten sonra Zeus kendine yakışan bir eş arayışı içine girmiştir. 


Tanrıçalar arasında ağır başlılığı ve güzelliği dillere destan olan Hera çalıvermişti kalbini, o da çekiciliğine kapıldığı Hera’yı kendine eş yapmıştı. Onların aşkı da evliliği de kutsaldır. 
Bir bakıma evrenin birleşmesidir. Onların bu evliliği tüm ölümlülere yol gösteren bir simgedir

Tüm doğa olayları bununla bağlantılı gibidir. Doğum ve türün devamı yada mevsimler ve tabiatın varoluşu bu olgu etrafında toplanmıştır.

 Kutsal evlilik teması dünya üzerinde ana tanrıçadan beri var olan doğum ve bereket simgelerinin toplandığı en son şekildir.

 Neolitik çağda en ilkel şeklini gördüğümüz bereketi ve doğurganlığı simgeleyen ana tanrıça figürinlerindeki ana tanrıça üzerine abanmış küçük erkek figürleri çocuktan çok erkek bir tanrıçayı ve birleşmeyi simgelemekte ve bunun kutsallığını göstermektedir.

Hera alımlı ve çekici olmasına rağmen Aphrodite ölümsüzler arasında en güzeli sayılmaktadır.

O ideal bir dişi ve aşkın kendisidir hem insanlar hem ölümlüler arasında bu tartışmasız böyledir.
 Zeus Hera ‘ya aşıktır ama ne de olsa bir erkektir gönlü ara sıra güzellerden yana kayar. 

Sık sık karısını ölümlü güzellerle bazen tanrıça veya yarı tanrıçalar ile aldatır, en çokta nymphelerle gönül eğlendirmeyi sever.





Zeus ile Danae
Zeus Danae’ye aşık olmuştur, kızın babası Aiskiros doğan torununun kendisini öldüreceği kehanetinden korkarak onu yerin altına her tarafı tunçla kaplı bir odaya hapseder, erkek eli değmesin diye fakat Zeus yağmur olur yağar Danane ile birleşir ve kızı hamile bırakır. Bu ilişkiden Perseus doğar. Birçok serüvenden sonra bir talihsizlik sonucu bilmeden kehaneti yerine getirir.
Zeus ile Leda
Zeus’un Leda’yı elde edişi ilginçtir. Onu ürkütmemek için bir kuğu kılığına girer. Bu olayın betimlemelerinde Leda hep bir kuğu ile çiftleşirken gösterilir. Bu ilişkiden Kastor ve Polydeukes adlı iki çocuk doğar. Bu iki kardeş ölünce denizcilere yardım eden iki yıldıza çevirilirler biri sabah diğeri akşam yol gösterir engin denizlerde gezenlere. Şafak yıldızı ve kutup yıldızı.
Zeus’un Ganymedes’i kaçırması.
Sadece kadınları sevmez, Zeus Troia’lı bu genç çobanın güzelliğine de vurulmuştur. Kartal kılığına girerek onu yakalar ve Olympos’a kaçırır orda tanrılar sofrasına saki yapar onu.

Zeus ile İo
Zeus Io ‘ya aşık olunca onu Heranın gözünden sakınmak ve korumak için inek kılığına sokar ama Hera bunu anlar ve ineği ona vermesini ister. Zeus kıramaz karısını verir. Hera yüz gözlü Argos’u bekçi diye kor Io’nun başına, hiç uyumamaktadır bu çoban. Zeus Hermes yardımı ile Argosu öldürür ve Io’nun serbest kalmasını sağlar. Hera çok sevdiği yaratığın öldürülmesine üzülmüştür Onun gözlerini alır ve kutsal hayvanı olan Tavus kuşunun kuyruğuna yerleştirir onları. Bu sefer de Io’nun peşine bir at sineği salar. Sinek ısırdıkça ülkeden ülkeye kaçmaktadır, Io. Daha sonra Zeus Mısır’da Nil kıyılarında at sineğini kovar ve Io’yu insan şekline sokar. Gebe olan Io burada Epaphos adlı bir çocuk doğurur.



Facebook

0 comments