-->

Orpheus ve Eurydike








Orpheus ve Eurydike


Argonautlar seferinden döndükten sonra ünlü çalgıcı Orpheus Trakia’ya yerleşir ve burada güzel bir peri kızı olan Eurydike’yi severek evlenir.


 Bir gün çıldırasıya sevdiği karısı bir Aristaios adlı bir çobanın takibinden kaçarken bir yılana basar ve sokması ile ölür. Bu olaya aşırı kederlenen Orpheus dağlara çıkar fakat hiçbir şey, çalgısı bile teselli etmemektedir onu artık. Daima Euridike’nin hayali gözünün önündedir. 

Karar verir yer altına inecek ve usta sazının ezgileri ile Hades ve Peshepone’yi etkileyip geri alacaktır ölüm dünyasından karısını.

Yer altında müziği büyük etki yapar Hadesin ruhu yumuşar ve razı oldu vermeye Eurydike’yi ama şart koşmuştur Hades, arkasından gelecektir Orpheus’un ve gün ışığına dönünceye kadar bir kere olsun bakmayacaktır karısının yüzüne.

 Kabul ederi ve başlar yeryüzüne çıkmağa kendisi tam kapıdan çıkmıştır ki bakmak arzusu düşer içine sabredemeyip dönüp arkasına bakar fakat daha henüz yeni çıkmak üzere idir Eurydike, belli belirsiz bir hayal gibi görür karısını tutmak ister ama elinden kayıp gider. 

Tekrar Hades’e dönüp almak ister karsını ama bırakmaz tanrılar hiçbir ölümlü inemez ikinci defa yeraltına. Her şeyden elini eteğini çekip dağlara ve ormanlara vurur kendini burada bir süre sonra Bakkha’lar tarafından paramparça edilerek öldürülür. Ölürken gülümsüyordu çok sevdiği karısına kavuşacağı için artık. Nehre atılan kesik başı Musalar tarafından alınarak Lesbos adasında adına yaptırılan tapınağa konur.
Facebook

0 comments