-->

Eros-Psykhe



Eros-Psykhe



Aşk ve ruh ayrılmaz bir bütündür. Tüm aceleciliği ve merakı sayesinde Erosu kaybetmiş olan Psykhe uzun sıkıntılı bir arayıştan sonra yine bulur onu. Hikaye uzundur. Eski zamanlarda bir kralın üç kızı vardı en güzelleri ise en küçüğü idi. Güzelliği dillere destan olan bu kız Aphrodite’nin tepkisini çekmişti.


 Çünkü artık kimse ona tapmıyor ve sunu sunmuyordu. Eros’tan ona okunu atıp dünyanın en çirkin yaratığına vurulmasını sağlamasını istedi. Ama Eros’un ona aşık olabileceğini unutmuştu. Görünce yüreğine kor düştü Eros’un. Annesine görevimi yaptım dedi günler geçiyor ama kız değil aşık olsun tek bir talip bile çıkmıyordu. Bu sefer Apollon’a gitti. Ondan kızın anne ve babasına kızlarını kurban etmezlerse bir felaket getireceğini söylemesini istedi. Eros daha önce davranmıştı.

 Apollon rüyasını girdi kızın ebeveynlerinin, onlarda irkilerek kahine danışmaya gittiler. Kahin onlara “kızlarını siyahlar giydirip bir tepeye bırakmalarını ve kanatlı bir yılanın gelip onu yiyeceğini” söyledi. Denilen yapıldı aile ağlıyordu kız ise “artık kurtuluyorum başıma bela olan bu güzellikten dedi” onlara. Oturup beklemeye başladı bir uyku bastırdı aniden, tatlı bir yel alıp onu başka bir yere götürdü. Uyandığında bir sarayın önünde idi. İçeri girdi bir ses ona”Hoş geldiniz evinize biz sizin uşağınız” dedi.

 Ortalıkta kimseler yoktu. İçeri girdi ve yıkanıp kokular süründükten sonra sofraya oturdu. Yemek yerken ses “Gece yarısı kocanız yatağınıza gelecek” dedi. Sevindi demek evliydi. Tam denilen saatte birisi uzandı yatağa ama ışık olmadığı için göremedi.

 Günler böyle geçiyordu. Bir gece kocası “bak kardeşlerin senin bırakıldığı tepeye tırmanıyor” dedi. Kız onları görmek istediğini söyleyince “olur ama dedikleri hiçbir şeyi yapmayacaksın” der. Kız kabul eder. Hoş karşılar ablalarını hediyeler verir onlara dönerken. Kısa bir süre sonra yine aynı şeyler olur fakat bu sefer kıskanç ablalar baskın gelir. 

Ona bir çırağı ve hançer vererek kocası olan canavardan kurtulmasını isterler. Kız gece yarısı çırağı yakar ve bakmak arzusu duyar öldürmeden önce yüzüne yaklaştırır ışığı yakışıklı ve güzel bir delikanlı yatmaktadır. 

Heyecanlanır, sıçrayan bir damla yağ omzuna düşer delikanlının hemen uyanır ve kaçar gider arkasından bir ses “Güvenin ve sadakatin olmadığı yerde aşk yaşayamaz” der. Anlar ki kocası aşkın kendisidir. Ardına düşer arayıp bulmak için ama boşunadır.

 Sonunda Aphrodite tapınağına sığınır ve yardım ister, hiç kaçırır mı bu öç fırsatını Aphrodite. Sayısız zor işe koşar ama her seferinde kız yardım görür üstesinden gelir işlerin. Sonunda Eros kaçar kapatıldığı yerden karısını alır ve Zeus’un huzuruna çıkar. Evlendirir onları Zeus ve ölümsüz yapar Psykhe’yi Aphrodite de sever bundan böyle gelinini ve aşk ile ruh ayrılmaz bir bütün olurlar.
Facebook

0 comments