-->

Bit Nedir? Bit Nerede Yaşar, Nasıl Beslenir-Bitten Nasıl Kurtulunur ?

Bit Nedir? Bitlerin Özellikleri 

Bit insanlar tarafından sevilmeyen hayvanlar arasında yer almaktadır. Yapıları bakımından küçük olduklarından tam bir baş belası hayvan diyebiliriz. Bakalım bu hayvan hangi özelliklere sahip, nerede yaşamaktadır vs vs vs bilgiler aktarmaya çalışacağız.
“Bit” Eklem bacaklı böcekler sınıfının bir grubudur. Biçim ve yapı değişmeleri bulunmaz. Yumurtadan (sirke) çıkan yavrular (yavşak), ergine benzerler. Kanatları yoktur. Kuşlarda yaşayanlara ısıran bitler denir. Her kuş türüne musallat olan bir iki bit türü vardır. Memelilerde asalak olarak yaşayanlar; insanlar, maymunlar, toynaklı memeliler (at, koyun, sığır vs.), kemiriciler (tavşanlar, fareler vs.), etçil memelilerden bazıları (köpek, kurt, morslar) üzerinde barınırlar.
Saç bitleri saçlarda çoğalıp yaşayan, kafa derisindeki kopan deri parçaları, deriden salgılanan yağ ve kandan beslenen küçük böceklerdir. Bitlerin büyüklüğü susam tanesi kadar olup, 6 bacakları vardır ve renkleri bronzdan grimsi beyaza kadar değişmektedir. Ömürleri ortalama 30 gündür ve kafa derisinden uzakta sadece 2 gün yaşayabilirler.
Bitin yumurtası sirke adını alır ve bitin tükürüğünden salgılanan yapışkan bir madde ile saça yapışır. Küçük beyazımsı toplu iğne başı büyüklüğünde saç tellerine yapışık duran beneklerdir. Sirkeler önce saç derisine çok yakın bir yere bırakılırlar, daha sonra saç uzadıkça saç dibinden uzaklaşırlar. Sirkeler yaklaşık 7 ila 10 gün arasında yumurtadan çıkarlar ve 7 gün içinde olgun bir bit halini alırlar.
Saç bitleri tırmanırlar, uçup zıplayamazlar ve hayvanların üzerinde yaşamazlar. Bacaklarının ucundaki kanca benzeri kıskaçları ile saça tutunurlar. Sirkeler genellikle ensedeki, kah küllerin altındaki ve kulak arkasındaki saç tellerinde bulunurlar. Özel ilaçlı şampuanlar ve ince taraklar olmadan saçtan kopartılamaz.

Bit Çeşitleri Nelerdir?

Baş Biti
2-3 mm boyunda olup, insanların başında yaşar. Dişisi halk arasında sirke denilen yumurtalarını özellikle ense ve kulak arkası saç kıllarının diplerine kitin kılıfı ile tek tek yapıştırır. Yavrular 2-3 haftada ergin hale gelirler. Fazla yaygın bir türdür. Çocuklara okullardan bulaşabilir.
Kıl Biti
Baş hariç, vücudun sakal, göğüs gibi diğer kıllı yerlerinde barınır. Gri ve beyaz tonlarında renge sahiplerdir. Yumurtalarını kıl diplerine bırakırlar. Yumurtalar toplu iğne ucu kadar ve siyah renktedirler. Ergin bitler ise kıl diplerine gömülüdür. Fazla kaşınmaya sebep olur. 1 ilâ 1,5 mm uzunluktadır.
Elbise Biti
Vücudun tüysüz veya az tüylü yerlerinde yaşadığından vücut biti de denir. 3-4 mm boyundadır. Yumurtalarını çamaşırların kıvrımlı yerlerine yapıştırır. Tifüs hastalığını yaydığından çok tehlikeli bir asalaktır. Tifüs mikrobu bitin bağırsağında çoğalıp dışkısı ile insana bulaşır.
Bitki özünü emen yaprak bitleri hayvansal bitlerden ayrıdır. Ağaç kabukları, taş ve kitaplar arasında yaşayan kitap bitleri (Psocoptera) de ayrı bir grup olup ağız yapıları çiğneyici tiptedir. Bunlar kitap yaprağı, yosun, mantar ve polen (çiçek tozu) ile beslenir. Kanatlı ve kanatsız olanları vardır.
Facebook

0 comments