-->

Periskop Nedir ? -Periskop Hakkında Bilgi

“Periskop” deniz ve kara savaşlarında  harekatı kolaylaştırmak maksadıyla kullanılan, çok yakın bir engelin varlığından ötürü çıplak gözle görülmeyen bir cismi ya da çevreyi kaydırılmış bir eksen aracılığıyla hedefi görünmeden incelemeye yarayan optik bir alet.
Daha kısa tanımla; Objektifinden daha aşağı seviyede bulunan bir gözlemcinin dış çevreyi görmesini sağlayan optik araç.
Teknisyenler, nükleer araştırmaları da tehlikeli bölgeye yaklaşmadan periskopla gözler. Periskopun en çok kullanıldığı saha denizaltılardır.
Periskopta iki yansıtıcı ayna veya prizma bulunur. Birinci ayna hedeften gelen ışıkları doksan derece kırarak aşağı doğru yansıtır. İkincisiyse bu gelen ışıkları tekrar doksan derece kırarak yatay yönde göze iletir. Periskobun bu özelliği teleskop yapı ile güçlendirilir. Periskop, mercekler yardımı ile hedefi yaklaştırma, büyütme özelliği kazanır.
Genellikle askerî amaçla ve denizaltılarda dışarıyı gözlemekte kullanılır. En basit periskop, üstte ve altta 45 derecelik eğimle oturtulmuş yansıtıcı yüzleri birbirine paralel iki ayna içeren boş bir düşey borudan oluşur. Alttaki aynadan bakıldığında, üstteki aynanın yansıttığı ışınlarla göz hizasından yukarıda olan cisimler görülebilir. Denizaltı periskoplarında, görüş alanını büyültmek için bir dizi mercek bulunur. Borusunun boyu 10-12 metre, çapı da 15 cm. kadardır.
Facebook

0 comments