-->

AMAZON NEHİR YUNUSU (PEMBE YUNUS) HAKKINDA

Amazon Nehir Yunusu bilimsel adı ile Inia geoffrensis Amazon ve Orinoco nehirlerinde yaşamaktadır. Pembe Yunuslar okyanusda yaşayan yunuslar ile sadece uzaktan akrabadır. Aile olarak farklı ailelere aittirler. Okyanus Yunusları Delphinidae  Pembe Yunuslar ise Platanistoidea ailesine aittir. Türlerin uzaktan akraba olmaları ise bilimsel olarak kanıtlanmasa da tahminlere göre 15 milyon yıl önce Pasifik Okyanusundan ya da 2 ila 5 milyon yıl önce Atlantik okyanusundan girmiş olabilirler.
Günümüzde ticari balıkçılık ve gelişen insan popülasyonu nedeni ile  Güney Amerika  tropikal yağmur ormanlarının tahrip olması bölgede ki bir çok endemik tür gibi Pembe Yunusları da tehlike altına sokmaktadır. Bölgede avlanan balıkçılar için ticari bir değeri olmamasına rağmen kendi av balıklarını ve malzemelerini korumak için öldürüldükleri bilinmektedir.
Tüm bu olumsuzluklara rağmen yağmur ormanlarına ulaşmanın zorluğu nedeniyle popülasyon araştırmaları tam olarak yapılamadıysa da Amazon nehir yunusu popülasyonunun onbinlere ulaştığı sanılmaktadır.
 
Sosyal Alışkanlıkları
Amazon nehrinde yaşayan bu sevimli yunusları insanlar dışında herhangi bir tehdit edebilecek bir canlı olmadığı için büyük gruplar halinde yaşamak zorunda değiller.
Pembe yunuslar Amazonun yüksek su sezonunda tek başlarına avlanıp beslenme stratejileri uygulamaktadırlar. Diğer zamanlarda dominant bir erkek yönetiminde 5 ila 8’li gruplar halinde bulunmaktadırlar.
Fiziksel Özellikleri

Boyut: 2,5 ila 3 metre
Ağırlık :  90 ila 150 kilogram
Erkekler genellikle daha büyüktür.
Üreme: Aralık ile Şubat ayları arasında çiftleşmektedirler ve bir gebelik döneminin 9-12 ay olduğuna inanılıyor. Yeni doğan bir yavru yaklaşık 75 cm ve 1 kilo civarında dünyaya gelmektedir. Dişileri yaklaşık 1.7 metreye erkekler ise 2 metreye ulaştığında cinsel olgunluğa ulaşmaktadırlar.
Beslenme Alışkanlıkları
Nehir tabalrında otların arasında yaşayan küçük balıkları ve kabuklu canlılar ile beslenirler bazen küçük kaplumbağalarda öğünlerine girmektedir.
Mitolojileri ve Rivayetleri
İnsanlarla karşılaşmalarında normal şartlarda dostane ve sakin bir tavır sergilemektedirler ancak genel görüşün aksine tüm yunuslar gibi agresif olabilmektedirler.Alabora olan kanolardan düşen insanları kıyıya sürükleyerek götürdüklerinin raporları da mevcuttur.Burada ” Kıyıya Götürmek” iyimser bir betimleme olmuştur zira insanların hayatını kurtarmak için değil kendi bölgelerinden uzaklaştırmaktır amaçları ve bu amaçlarını yerine getirirken pek de kibar oldukları söylenemez.
Geleneksel Amazon Nehri mitolojisinde yunus geceleri yakışıklı bir erkeğe dönüşür, kızları baştan çıkararak hamile bırakır ve sabah tekrar nehre dönerek yunusa dönüşür. Bu yunus adamlara Brezilya’da encantado denir. Mitin ortaya çıkışına neden olarak yunus cinsel organlarının kısmen insan cinsel organlarına benzemesi öne sürülmüştür.
Facebook

0 comments