-->

DÜNYANIN EN DERİN MAĞARASI KRUBERA






Abhazya' daki Krubera Mağarası  
Dünyanın bilinen en derin mağarası - 2190 m.

"Arabika Masifi üzerinde Gagrinsky Aralığı , Abhazya’ da Gagra ilçesi yakınlarındadır. 
Krubera Mağarası ( veya Voronya Mağarası , bazen Voronja Mağarası olarak yazılmaktadır. ) bilinen en derin mağara olup 2190 m. derinliğe ulaşılmıştır. 

Mağaranın giriş yolu, deniz seviyesinden 2.250 metre yükseklikte yer almaktadır
Uluslararası mağaracılardan oluşan ekip Abhazya’daki Krubera mağarasında dikey iniş yaparak, 2 bin 80 metre’ye kadar ulaştı ve dünya rekoru kırıldı. 

Ağustos 2004’te başlayan ekspedisyonun birinci etabında 11’i kadın 56 mağaracı Kafkas Dağları’nda Krubera mağarasına keşif amaçlı dalış yaptı.

Yanlarında 5 ton’luk ekipman taşıyan mağaracılar dikey iniş yaptı, yer altı su yataklarını takip ederek, kayaların arasından geçerek ilerlediler. Mağaracılar, 700, bin 215, bin 410 ve bin 640’ıncı metrelerde öncü kamplar kurdular. Mağaracılar bu kamplarda 6 kişilik çadırlarda yattı, yemek pişirdi ve sonraki yolculuklara hazırlandılar. Mağaracılar yeryüzüyle iletişimi, mağaranın derinliklerinden yukarı doğru çıkan 3 km’lik bir telefon kablosuyla sağladı.

100 METRELİK TÜNEL 
Ancak, ekibin inişi beklenmedik bir sürprizle karşılaştı. Dikey iniş, içinde donmuş su bulunan bir kuyu dibine vardılar. Ekip, kuyu dibinin etrafından dolaşan kayaların arasında bir geçit tespit etti ve iki mağaracı bu geçidin içine girerek 100 metre kadar yol aldı. Kuyu dibinin etrafından dolaşan bu geçit ya da tünel, aynı zamanda aşağı doğru diklemesine iniyordu.

2 BİN 80 METRE’YE İNİLDİ
Ekim ayında ikinci bir ekip, söz konusu tünelden ilerleyen arkadaşlarının bıraktığı yerden devam etmek üzere yeniden Krubera mağarasına girdi. İkinci ekip yeni dikey geçitler de bularak derine doğru inmeye devam etti.


İnişler sırasında 19 Ekim 2004’te mağaracı Yuri Kasjan 2 bin metre sınırının aşıldığını tespit etti. Mağaracıların inişi 2 bin 80 metre’ye kadar sürdü ve sonunda kumdan bir zemine sahip bir odaya inildi. Bu derinlik, mağaracılık alanında bir dünya rekoru olarak kayıtlara geçti. 
Ukrayna Mağara bilim Birliği tarafından yürütülen projeye, ABD’li National Geographic Society de destek verdi. 

2007 de tekrarlanan inişte 2190 m. ye ulaşılmıştır.



Facebook

0 comments