-->

Kaplanlar Hakkında Bilgiler - Kaplanlar Dünyasına Bir Bakış

Parlak ve desenli tüyleriyle, iri cüssesiyle ve efendiliğiyle bilinen, kedigiller ailesinin en dikkat çeken üyelerinden olan kaplanların bilinmesi gereken birçok yönü var. İşte kaplanların şahane bir hayvan olduğunu kanıtlayan özellikler,


Kaplanların bacakları o kadar güçlüdür ki, öldüklerinde bile bir süre ayakta kalırlar.Eğer bir kaplanla göz göze gelirseniz, yaşama şansınız artar. Çünkü onunla göz göze gelmeniz demek kaplanın kendisini belli ettiği anlamına gelir ve kaplan başka bir av aranır. Bu yüzden Hindistan'da kafalarının arkasına yüz olacak şekilde maskeler takarlar


 Kaplanlar yaşamlarının ilk haftasında tamamen kördürler.Kaplanların salyası mikroorganizmaların çoğalmasını engelleyen şahane antiseptik sıvıdır.Kedigillerin en büyük elemanı olan kaplanların 550 kiloya kadar çıkan bireyleri mevcut.


Pütürlü dilleri neredeyse zımpara gibidir ve et yerken etin ayrışmasına yardımcı olur.Diğer kedigillere göre daha paylaşımcıdırlar. Bir kaplan başka bir kaplanın av alanında avlanırsa, etini onunla paylaşır. Avlanan kaplan aile babasıysa önce dişi kaplan ve yavruların yemesini bekler

Yemek ayırmazlar. Ne bulsa yerler. Genelde antilop, bufalo gibi hayvanlarla beslenseler de çeşitli kuş türleri, kemirgen ve timsah da yerler. Hatta leopar bileİnsanları av olarak görmezler. Bir kaplan sizi tehlike olarak görüyorsa veya çok açsa, son seçenek olarak size saldırır.


Kaplanlar 6 metrenin üstünde ileriye zıplayabilirler. Zıpladıklarında 5 metre yükseğe kadar da çıkabilirler.Pençelerini tokat atabilecek kadar iyi kullanırlar. Kaplanlar genelde kurbanlarının boyunlarına dişlerini geçirerek avlarlar ama bir pençe darbesiyle bir ayının kafatasını bile kırabilirler.


Avlarını çekmek için diğer hayvanların çağrılarını taklit edebilirler.300 gramdan ağır beyinleri vardır. Bu, etoburlar arasında 2. en büyük beyindir. Birinci sırada ise kutup ayısı var.


Yüzme konusunda da çok iyilerdir. Diğer kedilerden farkı olarak suda vakit geçirmeyi severler, avları için nehirleri rahat şekilde aşabilirler. Kara panterler de ıslanmaya aldırmaz kedigillerden ancak onlar, kaplanlar kadar suyu sevmezler


Kısa süreli hafızaları çok gelişmiştir. İnsanlara nazaran bu konuda 30 kat iyiler. Neredeyse her şeyi hatırlıyorlar ve insanlar gibi unutkan değiller. 80 yıl öncesine kadar 9 tür kaplan vardı, şu an bu sayı 6.


Bali kaplanı sırf nesli tükensin diye bilerek öldürülüyordu. Çünkü Bali adasının yerli halkı, bu kaplanın şeytanın ve afetlerin elçisi olduğuna inanıyordu.Amerika'daki kafeslerde tutulan kaplan sayısı, vahşi doğadaki kaplan sayısından fazladır.


Beyaz kaplanlar, vahşi doğada bulunan en ender hayvanlardan olmuştur. Son 50 yıldır vahşi doğada görülmedi. Sadece hayvanat bahçelerinde falan bulunuyor.


Geriye kalan kaplan türlerinin de 15 yıl içinde tükeneceği tahmin ediliyor.

Facebook

0 comments