-->

TAŞİKARDİ ÇARPINTI NEDİR ?

Taşikardi, kalp atış hızının normal değerlerin üzerinde artmasına bağlı olarak gelişen bir kalp hastalığıdır. Yetişkin bir insanın kalbi dakikada ortalama 60 ile 100 arası atım yapmaktadır. Bu kalp atışlarının 100 atımdan daha fazla olması taşikardi olarak nitelendirilmektedir. Fakat bu değer yetişkinler için geçerlidir ve yaşa bağlı olarak farklılıklar gösterebilmektedir. Taşikardi, kalbin çok fazla çalışıp, kalp kaslarının yorulmasına sebep olabileceği için, tehlikeli bir hastalık olarak kabul edilmektedir.
Kalp çok hızlı bir şekilde attığı zaman, daha az verim ile kan pompalamış olur. Bu nedenle, vücudun diğer organlarına hatta kalbe daha az miktarda kan ulaşır. Kalbin normalden daha fazla atım ile çalışması, kalp kasları tarafından oksijen gereksiniminin artmasına sebep olur. Bu durumun devam etmesi sonucunda ise, kalp kaslarında damar tıkanıklığı yani kalp krizi meydana gelebilir. Çünkü, böyle bir durum karşısında kalp kasları oksijen yetersizliğinden yok olmaktadır.
Taşikardi hastalığı, kendi içinde farklı türlere ayrılmaktadır ve tedavi süreci her türünde farklılık gösterebilmektedir.
Bazı taşikardi hastaları, hiçbir belirti ya da komplikasyon yaşamaz ya da göstermez. Taşikardi, felç ve ani kalp durması gibi komplikasyonların olması riskini artırmaktadır.

Taşikardinin  Nedenleri

Taşikardi, genellikle kalbin normal elektriksel uyarı sisteminin bozulması sonucu, kalbin pompalama eylemini kontrol edememesi sebebi ile ortaya çıkmaktadır. Fakat, bazı hastalıklar ve şartlar taşikardi oluşumuna neden olabilmektedir. Bunlar; bazı ilaçların reaksiyon göstermesi, konjenital (doğuştan mevcut) kalpteki elektriksel yolu anormallikleri, kalpteki doğumsal anormallikler, çok fazla miktarda alkol tüketmek, kokain ve benzeri gibi uyuşturucu ilaçlar kullanmak, kafeinli içecekler, ani korku ve stres yaşamak, fazla egzersiz, elektrolit dengesizliği, koroner arter hastalıkları, kalp kapakçığı hastalıkları, kalp yetmezliği, kalp kası hastalıkları (kardiyomiyopati), tümörler, enfeksiyonlar, hiper tansiyon, hipertiroiditi, anemi, akciğer hastalıkları ve sigara kullanmak gibi faktörlerdir.

Taşikardi Hastalığında Risk Grubu

Bazı hastalığa sahip olan kişiler ve birtakım hastalık oluşumu ihtimali yüksek olan kişiler, taşikardi hastalığında risk grubunu oluşturmaktadırlar. Örneğin, obezite ve diyabet tip 2 gibi hastalığı olan kişiler taşikardide risk grubunu temsil etmektedirler. Bunlara ek olarak; 60 yaş ve üzeri kişiler, anksiyete sorunu yaşayan kişiler, düzenli olarak fazla miktarda alkol tüketen kişiler, çok fazla miktarda kafeinli içecek tüketen kişiler, genetik olarak ailesinde taşikardili bireylerin bulunduğu kişiler, kalp hastaları, hipertansiyon sahibi kişiler, mental stres altında olan kişiler, sigara kullanan kişiler ve uyuşturucu madde tüketen kişiler taşikardi riski altında bulunmaktadırlar.

Taşikardide Oluşabilecek Komplikasyonlar

Taşikardi de oluşabilecek komplikasyonlar, taşikardinin şiddetine, tipine, miktarına, sürekliliğine ve diğer kalp koşullarına bağlı olarak gelişmektedir. Taşikardi de gelişebilecek olan komplikasyonlar şu şekildedir;
Kan pıhtılaşması: Bu komplikasyon, kalp krizi ve felç riskini artıran bir taşikardi komplikasyonudur.
Kalp yetmezliği: Taşikardi komplikasyonu olarak kalp yetmezliği, hastanın kalbinin sağ tarafını, sol tarafını veya her iki tarafını birden etkileyebilmektedir.
Bayılma nöbetleri: Bayılma nöbetleri, taşikardinin komplikasyonlarından biridir.
Ani ölüm: Özellikle, ventriküler taşikardi ya da ventrikül fibrilasyon, taşikardi komplikasyonuna yol açarak ani ölümlere sebep olabilmektedir.

Taşikardi Ataklarının Önlenmesi

Taşikardi ataklarının önlenmesi için birtakım yöntemler uygulanabilmektedir. Bu yöntemler; radyofrekans sonda (kateter) ablasyon yöntemi, ilaç tedavisi, implante defibrilatör (ICD) taraması yaptırmak ve ameliyat.

Tanısı

İyi bir doktor, taşikardi tanısı koymadan önce, hastasına belirtiler ile alakalı birtakım sorular sorar, sonrasında fiziksel muayene yapar ve devamında ise birtakım test ve analizler istemek durumunda olur. Doktorun, taşikardi teşhisi koyabilmek için hastalarından istemiş olduğu test ve analizler; kan testleri, elektrokardiyogram (ECG), holter monitör, olay kaydedici, elektrofizyolojik testler, tilt-table testi ve göğüs röntgeni gibi testlerdir.

Tedavisi

Taşikardi hastalığında tedavi yöntemleri, hastalığın nedenine göre, durumuna göre, hastanın genel sağlık şartlarına göre ve hastanın yaşına göre, değişiklikler göstermektedir. Taşikardi hastalığının tedavisinde amaç, hızlanmış olan kalp atışlarının yavaşlamasını ve normale dönmesini sağlamak ile olası riskleri düşürmektir.
Kalp ritimlerinin normal değerlerine düşmesini sağlamak amacı ile birtakım yöntemler doktorlar tarafından uygulanmaktadır. Bu yöntemler; vagal (vagus siniri ile alakalı) önlemler, ilaçlar ve kardiyoversiyon yöntemleridir.
Vagal önlemler: Vagal sinirlerini etkileyen bu işlem, kalp atışlarının düzenlenmesi için uygulanmaktadır. Çünkü, vagal sinirler, kalp atışlarını düzenlemeye yardımcı olan sinirlerdir. Vagal önlemlerde, hastanın yüzüne buz torbası yerleştirilerek, kalp atışları yavaşlatılmaya çalışılır.
İlaç: Anti-aritmik enjeksiyon uygulaması, kalp atışlarının normal değerlerine dönmesine yardımcı olmaktadır. Bu işlem hastanede yapılmaktadır ve doktor ağızdan alınan reçeteli anti-aritmik ilacı hastaya verebilir. Fakat bu ilaç doktor tarafından, hastanın sahip olduğu taşikardinin türüne, hastanın kullandığı diğer ilaçların özelliklerine, tedavi için seçilen ilacın yan etkilerine ve hastanın tedaviye verdiği yanıta göre, hastaya verilmektedir.
Kardiyoversiyon: Bu yöntemde, kalbe şok verilmesi amacı ile kürekler ve yamalar kullanılır. Bu şekilde, kalp ritimleri normale döner ve bu işlem hastanede yapılır. Doktorlara göre, bu yöntem taşikardinin erken tanı döneminde yaklaşık % 90 oranında başarı göstermektedir.
Facebook

0 comments