-->

BORNEO ADASI HAKKINDA BİLGİ

GEZİ CENNETİ BORNEO ADASI
                               
Dünyanın en büyük adalarından biridir. Büyüklük bakımından Grönland ve Yeni Gine’den sonra üçüncü gelir. Güneydoğu Asya ile Avustralya arasındadır. 
  Yüzölçümü : 735.000 km2
Borneo’nun bir kısmı da çöllerle kaplıdır. Ekvator adayı hemen hemen tam ortadan keser bu bakımdan sıcaklık çok fazladır.
Borneo maden bakımından dünyanın en zengin yerlerinden biridir. Petrol kaynakları çok zengindir. Elmas, altın, bakır, demir, manganez ve kalay madenleri de vardır. Borneo Elmas’ı biraz sarı lekelidir  bu bakımından Afrika elmasları kadar değerli değildir.
Adanın önemli bir kısmı sık ekvator ormanlarıyla kaplıdır. Adada yaşayan yabani hayvanların başlıcaları ayı, fil, gergedan, yaban öküzü ve timsahtır. Maymunların da hemen her çeşidine rastlanır.
Ayrıca dünyanın en küçük fil türü Borneo filleri bu bölgeye özgüdür.Borneo adası bir çok bitki türünü barındıran yağmur ormanlarına sahiptir.
Dünyanın en büyük çiçeği ''Rafflesia"bu adada bulunmaktadır.

Borneo’da Yaşayanlar
      
Borneo’nun bir kısım yerlilerini Dayaklar teşkil eder. Yarı vahşi bir hayat sürerler. Kısa boylu, basık burunlu, açık kahverengi derilidirler.Sabah Dayak adanın gizli kalmış bölgelerinde sadece nehirden ulaşılabilen bir İban Köyü.Kazıklar üzerine kurulmuş geneleksel uzun evlerde (long hause)yaşayan ilginç bir halk.Eskiden savaşçı ve kafatası avcıları olarak tanınan İban halkı,günümüzde çifçilik balıkçılık ve avcılık ile geçinerek doğa ile ahenk içinde yaşamaktalar. 
Köylerin çoğunda yaşayanlar bir tek uzun evde otururlar. Bazı bölgelerdeki uzun evlerde 50 ailenin bir arada oturduğu olur. Uzunluğu 250 metreyi geçen bu uzun evler genel olarak dere kenarlarında yapılır. . Uzun evlerde yaşıyanlar kendilerine bir baş tayin ederler.
Bunlar genel idare ve emniyetten sorumludur.
Tarihte Borneo
Avrupalılar Borneo’yu XVI. yüzyılın başlarında keşfettiler. Portekizliler daha sonra da İspanyollar ticaret amacıyla Borneo’ya gidip geliyorlardı. XVII. yüzyılda İngilizler adaya ayak bastılar. XVIII. yüzyılda da Hollandalılar bütün Borneo’nun ticari imtiyazını aldılar. O yüzyılın sonunda İngilizlerin Borneo üzerindeki hakimiyeti sönmeye başladı. Adanın büyük bir kısmını Hollandalılar 1947′ ye kadar idare ettiler. Bu kısım 1949’da Endonezya’ya katılmıştır.


Facebook

0 comments