-->

PELİKANLAR HAKKINDA GENEL BİLGİ

                                                                     PELİKANLAR
Pelikanlar büyük ve geniş tatlı sularla, okyanusların kıyılarında sürü halinde yaşayan su kuşlarıdır.Gagaları ve kanatları büyük ayakları perdelidir.Gagalarının altında sarı renkli bir kese bulunur.Yaklaşık 13 kg ağırlıkta olan pelikanlar,devasa kanatları ve ayaklarıyla 1500 m 'ye kadar yükselebilirler.100 km seyahat edebilirler.

Balık ve diğer su canlılarıyla beslenen pelikanlar 30 cm 'ye kadar olan balıkları avlarlar. Avlanırken boğaz keselerini genişleterek çok sayıda balığı birden yakalarlar.Çok iyi birer yüzücü ve dalışçıdırlar.
Mevsimlik tek eşli yuva kurarlar.Yuvayı erkek pelikan kurar. Yuvalarını genellikle sazlık bölgelerde,toprak üstüne ot ve kamıştan yaparlar. 2 yada 3 yumurta yaparlar.Kuluçka dönemini baba ve anne üstlenir bir ay sonra yavrular doğar.Yavruları yediklerini kusarak hem anne hemde baba besler.
Erkekler genellikle dişilerden daha büyüktür ve gagaları da daha uzundur.Erişkin pelikanlar  genellikle saf beyaz ya da göz alıcı parlaklıkta pembedir.İki tür pelikan vardır Ak pelikanlar ve tepeli pelikanlar.
Facebook

0 comments