-->

ÇOCUK İSTİSMARI NEDİR?

Çocuk İstismarı


Çocuk istismarı bir yetişkin tarafından bir çocuğa fiziksel ya da psikolojik olarak kötü davranmasıdır.
Bu durum istismara uğramış çocuğun psikolojik gelişiminde,sosyal çevreyle olan ilişkisinde vb. birçok sorunlar yaşamasına neden olduğu gözlemlenmiştir.

Çocuk istismarı 4 gruba ayrılır:


-Fiziksel İstismar:

Bir yetişkinin bir çocuğa isteyerek zarar vermesine ve yaralamasına denir.Çocuğun üzerinde fiziksel bir hasara yol açmak,kırılma,morarma,yaralanma vb. olaylar fiziksel bir istismardır.Fiziksel çocuk istismarı en yaygın rastlanan çocuk istismarıdır.


-Duygusal İstismar:

Çocukların ve gençlerin aile sevgisinden uzak ve mahrum kalıyorsa,gereken ilgiyi görmüyorsa psikolojisini olumsuz etkileyen davranışlarına maruz kalıyorsa bütün bu duruma duygusal istismar denir.

-Cinsel İstismar:

Gelişimini tamamlamayan ve yaşı küçük olan kız ve erkek çocuklarını bir yetişkin tarafından cinsel güdüleriyle  hareket ederek(teşhircilik,röntgencilik,elleme,ırza geçme vb.) çocukları cinsel bir amaçta kullanmasına Cinsel İstismar denir.

-Çocuk İhmali 


























Çocuğa karşı ebeveynlerin sorumlulukları vardır barınma yiyecek tıbbi bakım ilgi gibi ihtiyaçlarını karşılaması gerekir bunlar karşılamıyorsa bu duruma çocuk ihmali denir.

Çocuk ihmali de kendi arasında ikiye ayrılır:

Fiziksel İhmal:

Çocuklarına bakmakla yükümlü olan ebeveynlerin çocuğun fiziksel ihtiyaçlarını karşılamamasına denir.
Çocuğun temizlik,yiyecek,kıyafet ve tıbbi ihtiyaçlarını ihmal etmek Fiziksel İhmal olarak adlandırılır.

Psikolojik İhmal:

Çocuklarına bakmakla yükümlü olan ebeveynlerin, çocuğun ihtiyaç duyduğu psikolojik(ilgi,sevgi,şefkat ) ve bakımdan mahrum kalmasına denir.
Sağlıklı bir gelişim için çocuklar güvenmeye,barınmaya,korunmaya,ilgiye ve ilgi görmeye ihtiyaç duyarlar bu ihtiyaçları karşılanmıyorsa bu durum Psikolojik İhmal olarak adlandırılır.




Facebook

0 comments