-->

İNSANLARLA İÇİÇE YAŞAYAN ZEHİRLİ HAYVANLAR HAKKINDA BİLGİ

KAHVE RENGİ İNZİVA ÖRÜMCEĞİ
Kuzey Amerika Kıtasın da insanlarla neredeyse içiçe yaşayan hayvanlar zaman zaman tehlikeli olabiliyorlar. Kahverengi inziva örümceği de bunlardan biridir.Boyu en fazla 1,50 cm. ayaklarıyla birlikte çapı 4 cm'dir.Açık kahveregidir. En belirleyici özelliği kafasının ön kısmındaüç çift olarak sıralanmış altı göz ve kafalarının arka kısmındaki keman şeklindeki izdir. Bu şekil nedeniyle Keman Örümceği(Violin)  olarak da adlandırılır. Evlerin içinde garajlarda sıklıkla görülürler .Kahverengi inziva örümceği gün boyunca yarıklar, çatlakların içine ve nesnelerin altına saklanmayı tercih ederler. Saklandıkları yere ağ örerler.Geceleyin avlanmak için dışarı çıkarlar.Evlere elektirik çıkışları,su tesisat boruları ve tavan ışıkları yoluyla girerler. Bu örümcekler,elbise ve ayakkabıların içine saklanmayı severler.Isırmaların çoğu örümcek saklanmış elbiseler giyilirken olur.
Isırığında zehir ve toksin vardır.İnsanları ısırdıklarında önce anlaşılmaz bir kaç gün içerisinde deri kızarır ve kendini belli eder.Oldukça çirkin ve ülsere dönüşebilecek açık bir yaraya sebep olurlar.Eğer doktor kontrolü ve pansuman yapılmazsa bu ısırıklar enfeksiyon kapabilir doku nekrozu oluşabilir.


BONCUKLU KERTENKELE
Genellikle çöl ikliminde yaşayan Boncuklu Kertenkele bazen çölün kavurucu sıcaklarından kaçmak için yerleşim yerlerine inerler.Boncuklu Kertenkeleler Amerika'daki tek zehirli kertenkelerdir. Hayatlarının %98'ini yer altında oyuklarda geçirirler.Kamuflaj olabilen derileri vardır.Siyah ve pembe boncuğa benzeyen derisi vardır.Boyu 80 cm. kadardır.Boncuklu kertenkelenin zehirini akıtabilmesi için  çenelerini sıkıca kitlemeleri gerekmektedir.Çok ağır hareket eden Boncuklu kertenkelelerin tat duyusu çok gelişmiştir.Zaman zaman insanlarıda ısıran bu canlı henüz ölüme yol açmamıştır.

KARADUL ÖRÜMCEĞİ
Kuzey Amerika'nın en zehirli Örümceği Karadul sıcak iklimde yaşar.Parlak ,simsiyah  bir gövdeye sahip olan bu örümcekler gövdelerinin üzerinde bulunan kırmızı üçgen şeklinden tanınırlar. 1 yada 3 yıl arasında yaşarlar.Genellikle karanlık yerlerde ve tavan aralarında yaşarlar.Böceklerle beslenirler . Zehri ile öldürdüğü avını  zehrinin etkisiyle çorba kıvamına getirir  ve emerek beslenir. Dişi örümcekler çiftleştikten sonra erkeği yer Karadul adını bu yüzden almıştır.Karadul örümceği zehirlidir ama insanı ısırdığında sanıldığı kadar tehlikeli değildir. Karadul örümceği ısırığı kolda, bacaklarda keskin ve sızlamayla birlikte bir ağrıya neden olur fakat bu ağrısız da olabilir.Bunları ciddi kas krampları ,mide bulantısı,kusma,nöbet ve kan basıncında artma izlenebilir.Pazehir ilaçları vardır.Bu örümcek tarafından ısırılanların % 10'u ölümle sonuçlammıştır. 
Facebook

2 comments

O sarıkız nedir yaaa

Balas

Örümcekler hakkında bir makale yazdım nasıl olmuş acaba? Türkiye’deki zehirli örümcek türleri

Balas