-->

İŞLETMECİLİKLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR - EKONOMİK YAŞAM VE İŞLETME

                          

EKONOMİK YAŞAM VE İŞLETME
1)İnsan İhtiyaçları,Ekonomik Uğraşlar ve Üretim

İnsan İhtiyaçları
Bireylerin organizmalarından ya da toplumsal ilişkilerinden kaynaklanan eksikliklerdir.İnsan,bu eksiklikleri gidermek için çaba gösterir.Çabalarından olumlu sonuç aldığı zaman,tatmine ulaşır ve mutlu olur.
İnsan ihtiyaçları iki ana başlık altında toplanabilir
Yaşamsal İhtiyaçlar:Yeme,içme,giyinme,barınma ve seks gibi ihtiyaçlar örnek verilebilir.
Sosyal ve Kişisel İhtiyaçlar:Sevme,sevilme,arkadaşlık kurma,fedakarlık,beğenilme,üstün insan olma gibi arzu ve ihtiyaçlar ön plana çıkar.
İnsan ihtiyaçlarının tanımlanma ve sınıflandırmasıyla ilgili değişik bilimsel çalışmalar sürekli yapılmakta,böylece ihtiyaçların karşılanması için gerekli koşullar ve imkanlar araştırılmaktadır.Bu çalışmalar içinde en fazla bilinenlerden birisi de Abraham Maslow'un ''İnsan ihtiyaçları Hiyerarşi Kuramı''dır.

                                        Abraham Maslow'un Hiyerarşisi

Kişisel ve toplumsal ilişkiler sonucu bireyler,ihtiyaçlarının giderilmesi için bir takım mal ve hizmetler eri talep ederler.Bu bireysel talepler aslında,kişi ihtiyaçlarının mal ve hizmet olarak açıklanmış şeklidir.Bir yörede,bir ülke sınırları içinde ya da dünyada,değişik mal ve hizmetlere yönelik olarak ortaya çıkan bu taleplerin tümü "toplam talep" kabul edilir.



Facebook

0 comments