-->

ADAYA GİZLENMİŞ ŞEHİR MONEMVASİA HAKKINDA BİLGİ


Uzaktan herhangi bir sahil kasabası ve onun karşısında denizin içine dikilmiş dev bir kaya parçası gibi görünüyor.Ama içinde bir şehir gizli...Monemvasia,Mora Yarımadası'nın Lokania iline bağlı Monemvasia Belediyesine ismini veren Kasaba Mora'nın doğusunda kıyıya yakın bir noktadaki ada üzerinde yer almaktadır.





375 yılındaki depremle ana karadan kopmuş ama bugün bir yolla yeniden bağlanmış.Manzarasıyla görenleri büyülüyor.
Dapdaracık sokakları, kalesi ve taş evleriyle turistlerin uğrak noktası.

MS 6. yüzyılda kurulan Monemvasia, 1249'da Katoliklerin eline geçtiğinde büyük bir ticaret merkezi haline gelmiş. 1446'da Venedik'liler, sonra da Osmanlı gelmiş ve 1821'e kadar kalmış. İzlerini görmek mümkün.
Evliya Çelebi 1668'de Monemvasia'yı ziyaret ettiğinde nergislerin, yaseminlerin, sümbüllerin, bırakın etrafa, insanın damarlarına işleyen kokularından bahseder.İyi bir şekilde korunan Monemvasia sokakları görenleri büyülüyor.

Elkomenos Christos meydanındaki Agios Nikolaos kilisesi 13.yy’dan günümüze dek ulaşabilmiş bir Bizans yapısı. Monemvasia’nın en önemli kilisesi ve eski şehrin tam merkezinde bulunuyor…

Agia Sofia ise, yine Bizans döneminden kalan bir kilise ancak kale surlarının en tepesinde ...

Movemvasia şarapları, ülke genelinde iyi bir üne sahip !Malvazia üzümlerinden yapılan şarapların tadı kadar, rengi de dillere destan.. (Malvazia; kırmızı, beyaz ya da rose olarak her türlü üzümü verebilen bir asma çeşidi imiş…)
Facebook

0 comments