-->

GÖKKUŞAĞI DAĞLARI HAKKINDA BİLGİ


Hindistan Kıtası, Asya Levhası ile çarpışıp Himalayalar’ı yükseltirken, daha kuzeyde, Çin’de, bir gölün içindeki çökelmiş kayaçlar kıvrılıp rengarenk tepeleri ve derin vadileri oluşturuyordu. Adeta bir ressamın fırçasıyla boyanmış gibi duran bu narin tablonun içinde, Çanhey Danşia Ulusal Jeoparkı’ndaki “Gökkuşağı Dağları”ydı.
 Nadir bulunan toprak yapısı ve bitki örtüsü nedeniyle 2010 yılından itibaren UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Gökkuşağı Dağları, her yıl ziyaretçi akınına uğruyor. 
Tahta yollar ve çeşitli bağlantılar kurularak insanların kolayca bölgeyi gezebilmesi sağlanmış.

Bir doğa harikası olan Çin’in Gansu bölgesindeki Zhangye Danxia Landform (Çanhey Danşia Ulusal) Jeoparkı’ndaki Gökkuşağı Dağları, kırmızı kum taşları, mineraller, yağmur ve rüzgar etkisiyle milyonlarca yıl içerisinde oluşmuş. Üzerindeki bu renkler özellikle yağmur yağdığında daha parlak ve göz alıcı bir renge dönüşüyor. 10 kilometre karelik bir alanı kaplayan Gökkuşağı Dağları, aynı zamanda yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan ve nadir görülen 400 bitki türünü de içerisinde barındırıyor. Tektonik plakaların hareketleri sonucunda oluşan bu gökkuşağı biçimindeki renkli görüntü görülmeye değer…
Facebook

0 comments