-->

GÜNEŞ YANIĞI VE TEDAVİSİ

Yüksek faktörlü güneş kremleri ve güneş engelleyiciler güneş yanıklarına karşı koruma sağlamak için önemlidir. Güneş yanıklarına maruz kalıp bunları tedavi etmektense önlem almak çok daha önemlidir. Çünkü güneş yanıkları ciltte oldukça rahatsız edici olduğu gibi aynı zamanda cilt kanserleri için de bir tehlike oluşturur.

Eğer güneş yanıkları kişide anormal bir terleme, mide bulantısı ve baş dönmesi gibi belirtiler de oluşturuyorsa hekime görünmek gerekir. Ayrıca oluşabilecek bir su kaybına bağlı sıvı yetersizliği de vücut için tehlikeli olabilir.
Güneş yanığı güneşe uzun süre maruz kalınca veya ultraviole ışık kaynağından etkilenince meydana gelir. Semptomları yanık sonra 24 ile 48 saat arasında fazlalaşır ve devamında kademeli olarak azalır.
Güneş yanıklarına karşı nasıl bir tedavi uygulanır?

Vücudun iç ve dış su ihtiyacını karşılamak: Terleme ile ortaya çıkan sıvı yetersizliğine karşı bol bol su içmek gerekir. Cildin yanan yerleri soğuk su ile nazikçe serinletmelidir. Eğer güneş yanığı geniş bir alanı etkilediyse yanma hissini rahatlatmak için ılık su veya soğuk su ile duş alınabilir. Güneş yanıkları olan kişiler bu sorun geçene kadar alkol almamalıdırlar. Çünkü alkol sıvı yetersizliğine yol açarak yanma hissini artırır.

Nemlendirmek: Güneş yanıkları cildin kurumasına yol açar. Bu yüzden güneş yanıklarında mümkün olduğunca etkilenen yere nemlendirici ile nemlendirme yapmak gerekir. Fakat nemlendirici asla güneş yanıkları su toplamış veya ciltte oldukça hasar varsa uygulanmamalıdır. Nemlendirici güneş yanığı hafif düzeydeyse uygulanmalıdır.

Güneş losyonları veya parfüm içermeyen ürünler parfüm içeren ürünlerden daha uygundur. Doğal aloe vera içeren krem ve losyonlar güneş yanığının etkisini sakinleştirir.


Kalamin losyonu: Kalamin losyonu güneş yanığının semptomlarını hafifletmede faydalıdır. Kalamin losyonunu düzenli olarak tekrar uygulamak gerekir. Çünkü kalamin losyonunun etkisi 1 – 2 saat içinde geçmektedir. Kalamin losyonunu uygulamadan önce soğuk bir duş almak daha da olumlu sonuç verir.

Hidrokortizon merhem: 
Hidrokortizon merhem güneş yanığının oluşturduğu acıyı ve ciltteki şişkinliği azaltmaya yardım eder. Fakat hidrokortizon merhem geniş bir alana yayılmış güneş yanıklarında, yüzde ve cildin su toplanması durumlarında kullanmak için uygun değildir. Hidrokortizon merhem sadece hekim veya eczacının denetiminde kullanılmalıdır.

Acı dindirici ilaçlar: Eğer güneş yanıklarının yol açtığı acı diğer yöntemlerle dinmiyorsa acı dindirici ilaçlara ihtiyaç olabilir. Fakat bu tür ilaçlar hekim tavsiyesiyle kullanılmalıdır.

Güneş yanığı kabarcıkları patlatılmamalıdır: Güneş yanığı kabarcıklarını patlatmak bu bölgenin enfeksiyon kapmasına neden olabilir. Eğer kabarcıklar kendiliğinden patlamışsa bu sefer bu bölgeyi temiz tutmak gerekir. Bunun içinde burayı sargı beziyle kapatmak uygun olacaktır.


Güneş yanıkları için yoğurt kullanılmamalıdır: Yoğurdun güneş yanıklarına iyi geldiğine dair bilimsel bir bilgi bulunmamaktadır. Fakat halk arasında kullanılan bir yöntemdir. Bunun nedeni de soğuk yoğurdun güneş yanığının oluşturduğu acıyı hafifletmesi olabilir. Fakat yoğurt sürülen bölgede kalıntılar kalır ve temizlenmesi sorunu vardır. Zaten tıbbi olarak bir geçerliliği olmadığı için hekimler tarafından da önerilmemektedir.

GÜNEŞ YANIĞINA  İYİ GELEN DOĞAL  
Salatalık: Salatalığı kabukları ile birlikte rendeledikten sonra suyunu sıkarak güneş yanığı olan bölgeye sürüldüğünde, cilt tazelenecektir ve yanmadan dolayı oluşan yanma ve ağrılara kesin çözüm olacaktır.
Zeytinyağı: Yanıkların tedavisinde zeytinyağının oldukça iyi sonuçlar verdiğini hepimiz bilmekteyiz. Bu nedenle güneş yanıklarında da zeytinyağı başlı başına bir mucizedir. Yanıklardan kaynaklanan yanma ve ağrıya iyi gelmesinin yanı sıra ciltte yanmadan dolayı meydana gelen gerginlikleri ortadan kaldırarak cilt de yumuşaklık ve canlılık hissi verecektir.

Aloe Vera: Güneşten kaynaklanan yanıklar için oldukça mükemmel bir etkisi olduğu kanıtlanan aloe vera, bitkisi güneş yanıklarında da oldukça iyi bir iyileştirici ve oldukça iyi bir nemlendirici olarak aloe vera suyundan veya jelinden yanık bölgeye sürülerek ağrı ve acı hissini ortadan kaldırarak cildi nemlendirerek rahatlamasına yardımcı olacaktır.
Lavanta Yağı: Güneşten kaynaklanan yanıkların tedavisinde oldukça iyi sonuçlar elde edilen ve fayda görülen lavanta yağı, güneşten kaynaklanan yanıklarda hem acı ve ağrı giderici yönü hem de cildi nemlendirerek rahatlık vermesi amacı ile güneş yanığı olan bölgeye sürülmesi tavsiye edilmektedir.
Elma Sirkesi: Güneşten kaynaklanan yanıkların üzerine elma sirkesi sürülmesi ağrı ve acıyı dindirerek yanan bölgeyi nemlendirerek rahatlamanıza yardımcı olacaktır.
Siyah Çay: Güneşten kaynaklanan acı ve ağrıya sebep olan yanıklarda siyah çayın da oldukça fazla etkisi olduğu bilinmektedir. Yanık bölgeye küçük poşetler şeklinde yerleştirilerek uygulanmasının yanı sıra açık olarak konulan siyah çay acı ve yanma hissini ortadan kaldırarak sizde oldukça rahatlatıcı bir etki sağlayacaktır.
Facebook

0 comments