-->

BURÇLAR VE TARİHLERİ HAKKINDA BİLGİ


  • Kova Burçların tarihleri : 22 Ocak – 19 Şubat
  • Balık Burçların tarihleri : 20 Şubat – 20 Mart
  • Koç Burçlarının tarihleri :   21 Mart –  20 Nisan
  • Boğa Burçlarının tarihleri :  21 Nisan – 21 Mayıs
  • İkizler Burçlarının tarihleri : 22 Mayıs – 22 Haziran
  • Yengeç Burçlarının tarihleri  : 23 Haziran – 22 Temmuz
  • Aslan Burçlarının tarihleri  : 23 Temmuz – 22 Ağustos
  • Başak Burçlarının tarihleri  : 23 Ağustos – 22 Eylül
  • Terazi Burçlarının tarihleri  : 23 Eylül – 22 Ekim
  • Akrep Burçlarının tarihleri  : 23 Ekim – 21 Kasım
  • Yay Burçlarının tarihleri  : 22 Kasım – 21 Aralık
  • Oğlak Burçlarının tarihleri  : 22 Aralık – 21 Ocak,
 
Burçlara genel bakış

Gökyüzünde güneşin hareket ettiği alana Zodyak denir. Zodyak gök bilimcileri tarafından 30. Boylama denk gelen on iki takım yıldıza (burca) bölünmüştür. Güneş bu burçlardan geçer ve yılı on iki döneme ayırır. Bu dönemlerin her biri bir burç ismi ile ayrılmaktadır. Burçlar 3' lü takımlara bölünmüştür. Örneğin yaz dönemi güneşin yengeç burcuna, ilkbahar dönemi ise güneşin koç burcuna girmesine rast gelir. İnsanoğlu ay ve güneşin tutulması ile onun çeşitli durumlarına göre dünyadaki enerjiyi yorumlamaya çalışmış ve ileriye yönelik tahminler gerçekleştirmek istemiştir. Böylece bireylerin doğduklarındaki döneme (burca) göre gelecek yazgıları yorumlanmaya çalışılmıştır.

Burçlar:İkizler Burcu, Koç Burcu, Boğa Burcu,  Kova Burcu, Akrep Burcu, Yengeç Burcu, Başak Burcu, Terazi Burcu, Yay Burcu, Oğlak Burcu, ve Balık Burcu olarak isimlendirilir. Bu burçlar iki bin sene önce yan yana sıralanan takım yıldızlarına göre isim almışlardır. Bu takımyıldızlarıyla burçların aynı döneme denk gelmesi için 25790 senenin aradan geçmesi gerekmektedir. Burçların tarihleri de bu özeliklere göre belirlenmiştir. Yani burç tarihleri dediğimizde yılın on iki aylık bölümlerine denk gelen tarih aralıklarını kastetmiş oluruz.
Güneş’in Dünya çevresinde döndüğüne inanan eski astronomi alimleri, Güneş’in bu seyri esnasında 12 eşit dilimden geçtiğine inanmışlar ve her dilime bir ad vermişlerdir. Bu dilimler burçların tarih aralığını oluşturmuştur. Bu dilimlerin adları o dilim içindeki takımyıldızlara istinaden konulmuştur. Nitekim modern astronomi ilmi de Zodyak üzerinde on iki takımyıldızının olduğunu kabul eder. İlm-i nücûm ile ilgilenenlere göre her insan bir yıldızın tesirindedir. Bu yıldız o kişinin doğduğu zamanda Güneş’in, içinde bulunduğu burçladır. Yıldızlar insanların duygu, ahlak, huy ve sıhhatleri üzerinde etkili olurlar. Her biri ayrı bir özellik arz eder. İnsanlar da burçlarına göre iyi-kötü, cimri-cömert, şanslı-şanssız, esmer-sarışın vs. olurlar. Eskiler bu hususta üstü kapalı bir yığın eser meydana getirmişlerdir. “Yıldızı barışmak, yıldızı sönmek” gibi deyimler buradan kalmadır. On iki burç şunlardır: Koç, boğa, ikizler, yengeç, aslan, başak, terazi, akrep, yay, oğlak, kova, balık. Burçların zamanı nevruz ile başlar. İlk burç olan koç burcu Mart ayına rastlar. Sonra yukarıdaki sıraya göre bir yıl tamamlanır. Böylece her insan doğum tarihine göre bir burç sahibi olur. Burçların birbirlerine dostlukları ve düşmanlıkları vardır. Bu özellik o burçtaki insanlara da etki eder.

Burçlar nedir?

Burçlar terimini 3 şekilde tanımlayabiliriz:
  1. Burçlar kuşağında, ilkbahar noktasından başlayarak 30’ar derecelik açılarla ayrılan on iki yaydan her biri.
  2. Bu yaylarda yer alan on iki takımyıldızından her biri.
  3. Güneş sisteminin ayrıldığı on iki kısımdan biri.
Antik çağ’dan bu yana burçlar kuşağı, her biri 30 º enlem dilimini kaplayan on iki burç arasında paylaşılmıştır: Koç, Boğa, İkizler, Yengeç, Aslan, Başak, Terazi, Akrep, Yay, Oğlak, Kova ve Balık. Bu burçlar 2000 yıl kadar önce kesiştikleri yıldız kümelerinin adını taşırlar.
Burçlar kuşağı yeryüzündeki yaşamla ilgilidir. Kuşağın on iki burcu Kuzey yarım kürenin ılıman bölgelerine göre tanımlanan astrolojik etki birimleri oluşturur. Güney yarım kürede burçların özellikleri ve paylar tersinedir. Tropikal bölgeler ve kutuplar, astroloji tanımlamalarının ancak nemli-kurak ve soğuk-sıcak gibi uç nitelikler için geçerli olduğu sınır bölgelerdir.
Burçların güneş, ay, gezegenler ve insan tipolojisi arasındaki ilişkileri her burca göre farklılık arz etmektedir. Bu konuyu Giovanni Scognamillo’nun “Astroloji ve Yıldız Bilimi” adlı eserinden özetleyerek vermek istiyoruz:

Koç burcunun özellikleri

Ateş grubundandır ve Merih gezegeninin etkisi altındadır. Merih bu burçtaki insanları ateşli, hareketli, çoğu zaman fanatik, atılgan, bağımsız, aktif ve korkusuz kılar.

Boğa burcunun özellikleri

Toprak grubundandır ve Venüs gezegeninin etkisi altındadır. Boğa burcu insanı mücadele etmekten ve insanlara hükmetmekten hoşlanırlar. Hırslı, kararlı, yöntemli ve kıskanç kişiliğe sahiptirler.

İkizler burcunun özellikleri

Hava grubundandır ve Merkür gezegeninin etkisi altındadır. İkizler burcu insanı iş bilir ama aynı zamanda vurdumduymaz olurlar. Duyarlı olmalarına rağmen bazen kaypak davrandıkları da olur. Toplum hayatından hoşlanırlar.

Yengeç burcunun özellikleri

Su grubundandır ve Ayın etkisi altındadır. Yengeç burcu insanının hayal dünyası geniştir. İdealisttir ve siyasi yeteneklere sahiptir. Duyarlıdır, zaman zaman kaprisli oldukları da görülür.

Aslan burcunun özellikleri

Ateş grubundandır ve Güneş’in etkisi altındadır. Aslan burcu insanı, ateşli, hırslı, heyecanlı bir kişiliğe sahiptir. İyi konuşurlar ve çekicidirler.

Başak burcunun özellikleri

Toprak grubundandır ve Merkür gezegeninin etkisi altındadır. Başak burcu insanı amacına ulaşmak için mücadele etmekten hiç kaçınmaz. Tutkularında her zaman ölçülüdür. Zeki ve araştırıcıdır. İnsanlar arasında takdir edilmekten ve sayılmaktan çok hoşlanırlar.

Terazi burcunun özellikleri

Hava grubundandır ve Venüs gezegeninin etkisi altındadır. Terazi burcu insanı yumuşaklığı ve şiddeti bir arada götürür. Dengeli ve adildir. Durumlara uyum sağlamasını bilir. Düşünce tarzı sağlam ve düzgündür.

Akrep burcunun özellikleri

Su grubundandır ve Plüton ile Merih gezegenlerinin etkisi altındadır. Akrep burcu insanı son derece gerçekçidir, hayal kurmaz. Sezgileri çok güçlüdür. Kurnazdır, ne istediğini çok iyi bilir.

Yay burcunun özellikleri

Ateş grubundandır ve Jüpiter gezegeninin etkisi altındadır. Yay burcu insanı genelde neşelidirler. Gururlu, iyiliksever, ateşli bir yapıya sahiptir. Kazançlar elde edebilir ama asla hükmetmez.

Oğlak burcunun özellikleri

Toprak grubundandır ve Satürn gezegeninin etkisi altındadır. Oğlak burcu insanının pratik yetenekleri vardır, gururludur. Başkaları üstünde baskı oluşturmayı ister ve bunu başarır. Bencildir ama aynı zamanda  yöntemli ve hesaplıdır.

Kova burcunun özellikleri

Hava grubundandır ve Uranüs gezegeninin etkisi altındadır. Kova burcu insanı bağımsızlığına son derece düşkündür, başkalarının buyruğu altına asla girmez. İnsancıldır. Geniş bir hayal gücüne sahiptir, özgündür. Mizah sahibidir.

Balık burcunun özellikleri

Su grubundandır ve Neptün gezegeninin etkisi altındadır. Balık burcu insanı çabuk heyecanlanır. Vicdan sahibidir, acıma duyguları çok gelişmiştir, hatta bazen başkaları için kendini boşuna harcar. Başkalarından destek aldıkları takdirde başarılı olurlar. Sevgisiz kaldıkları zaman davranışları değişken olur. 




Facebook

0 comments