-->

Büyük Gözler… Margaret Keane, Amerikalı bir ressam.


 Büyük Gözler… Margaret Keane, 1927 doğumlu Amerikalı bir ressam.
15 eylül 1927 yılında Amerika'nın (Nashville,Tennesse)'de dünyaya geldi.
Küçük yaşlarında aldığı resim eğitimi ve 10 yaşında çizdiği iki çocuk resmi ile kaderini belirleyen bir sanatçı o. Öyle ki büyükannesine gösterdiği biri gülen diğeri de ağlayan iki kız resmi ile başladığı yolculuk, onun 1950 ve 1960’larda en çok tanınan gölge ressam olmasını sağlar. Gölge diyoruz çünkü 1950 sonrası tanıştığı ve kendi gibi ressam olarak bildiği Walter Keane, Margaret’ın kocası vasfıyla resimlere imza atar. Ve yüzyıla damgasını vuracak, ‘resimler kimin?’ sorusu da böylelikle başlamış olur.


Margaret Keane, 50'li  ve 60'lı yıllarda evli olduğu Walter Keane (Walter Stanley Keane) ile birlikte çalışmıştır. Margaret ilk dönemler eserlerini eşi Walter Keane adıyla çıkarmış ve çift böyle ünlenmişlerdir. Ama bu konu biraz dipsiz bir kuyu olup ikisi 1950-1960'lara damgasını vurmuş ancak 1970'e doğru boşanmışlardır. Boşanmaları hiç kolay olmamıştır çünkü ortada "büyük gözlü çocuk resimlerini" kim çizdi(?) tartışmaları alıp başını gitmiştir. Margaret ile Walter uzun yıllar gerek kamu gerekse hukuk önünde kendilerini ispatlamaya çalışmışlardır ve özellikle Margaret uzun vadede iftiralardan dolayı yıpranmıştır. Tartışmalar yıllar geçtikçe alevlenmiş ve medyada sık sık ikilinin arasını bozan olaylar çıkmaya başlamıştır. 1984 yılında Margaret eşinin boya bilmediğini, öğrenmek istemediğini "ya boyasın ya sussun" diyerek noktalamak istemiştir. 1986 yılında federal bir yargıç önünde 53 dakikada 11 yaşında büyük gözlü bir çocuk resmi çizen Margaret, eski eşi Walter'dan duygusal sıkıntı ve hasar sebebiyle 4 milyon dolar tazminat kazanmıştır. Walter'da yargıça artık boyayamadığını kolunun hasarlı olduğunu söylemiştir ve dava yüklü tazminatla kapanmıştır. (Walter 1915'te doğmuş 2000 yılında ölmüştür). Tabii  ki Walter büyük gözün yaratıcısı olduğunu söylemeye devam etmiş ve 1991 yılında "dünyadaki kimsesiz çocukları ben boyadım" demiştir. Söylentileri üzerine 1993 yılında Keane'nin Dünyası (The World of Keane) isimli bir otobiyografisi çıkmış ve kitapta resimlerin imzalı kopyalarına yer verilmiştir. 



Sonuç olarak Margaret Keane bugün hem en başarılı hem de en tartışmalı ressam olarak seçilsmiş ve  eserleri dünya çapında ünlü olmuştur. Ulusal müzeler, galeriler, dünya fuarlarında sergilenen eserleri sonucunda Margaret Batı Sanatçılar Derneği (The Society of Western Artists) üyesi olarak seçilmiştir. Kaliforniya'daki evinde resim çizmeye devam eden Bayan Keane, popüler kültürde de önemli bir yer edinmiştir. Tim Burton'ın Big Eyes isimli filmle Margaret Keane'nin hayatını anlatacağı ve sükseli boşanmayı da beyaz perdeye taşıdı.




Facebook

0 comments